Novosti

02/07/2010

Druga sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju grada Pule

U Komunalnoj palači je u srijedu 30. lipnja 2010. godine, pod predsjedanjem zamjenice gradonačelnika, g-đe Vere Radolović održana druga sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule.

Na dnevnom redu bilo je usvajanje programa rada Vijeća za razdoblje od 2010. do 2015. godine, te program rada za 2010. godinu, kao i izvješće o sigurnosnoj situaciji u Gradu Puli za 2009. godinu, te izvješće Policijske postaje Pula o mjerama koje je MUP RH, Policijska postaja Pula poduzeo u svrhu osiguranja sigurnosti povodom turističke sezone. 

Srednjeročni i kratkoročni program rada Vijeća je u ime radne grupe za izradu programa prezentirala Silvija Hrelja, voditeljica Osjeka za socijalnu skrb i zdravstvo pri Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Pule.

U diskusiji je naglašeno da je donošenjem programa učinjen prvi značajan korak u osmišljavanju mjera ovog Vijeća kao formalnog tijela koje će kroz partnerstvo i zajedničko planiranje i djelovanje različitih tijela vlasti, javnih službi, gospodarstva i građana doprinijeti povećanju opće razine stanja sigurnosti u Gradu Puli.

Programom su predviđene ostvarive mjere koje vode ka realizaciji tih ciljeva, kao i načini za osiguranje kontinuiteta provođenja mjera, provjeru njihovih učinaka i prilagodbu stvarnim potrebama zajednice, te informiranje i uključivanje građana. 

Na osnovu rezultata ankete provedene na ključnim institucijama u Puli utvrđeni su sigurnosni prioriteti u Gradu Puli: zlouporaba opojnih droga i alkohola,  vršnjačko nasilje, nasilje u obitelji, problemi ponašanja u prometu, te vandalizam. Ovi će sigurnosni prioriteti biti osnova za organiziranje konkretnih preventivnih aktivnosti, koje će utvrditi radne grupe sačinjene od predstavnika institucija i udruga koje se bave tim problemima. Na osnovu praćenja rezultata preventivnih programa, vršit će se prilagodba mjera, uz uključivanje šire zajednice. 

U drugom dijelu sjednice, gospodin Ivica Ezgeta, načelnik Policijske postaje Pula, je u ime Policijske uprave istarske izvijestio članove Vijeća o sigurnosnoj situaciji u Puli u 2009. godini, kao i o nizu preventivnih aktivnosti koje su djelatnici PP Pula u suradnji sa svim subjektima poduzeli u pripremi turističke sezone.

U okviru međunarodne policijske suradnje tijekom turističke sezone 2010. godine dvoje policijskih službenika Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Republike Austrije i dvoje policijskih službenika Sjedišta Savezne policije Savezne Republike Njemačke tijekom turističke sezone na području Policijske postaje Pula i Policijske postaje Poreč raditi će zajedno sa hrvatskim kolegama, odjeveni u svoje službene odore. Njihova je zadaća da pomažu hrvatskoj policiji u obavljanju njezinih dužnosti, posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije i suradnje s austrijskim i njemačkim turistima.

Članovi Vijeća obaviješteni su da MUP Pula nastavlja s redovnom mjesečnom dostavom informacija Gradu sigurnosnoj situaciji u Puli koja se prosljeđuje javnosti, te da će se utvrditi koji će pokazatelji vezani uz utvrđene sigurnosne prioritete biti značajni za praćenje kroz duži vremenski period.