Novosti

07/07/2010

Održana konferencija za medije povodom aktivnosti vezanih za izgradnju osnovne škole Veli Vrh

Na gradilištu Osnovne škole Veli Vrh održana je konferencija za medije o aktivnostima vezanim za izgradnju Osnovne škole Veli Vrh, vrtića i Mjesnog odbora Veli Vrh. Prisutnima su se obratili pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić, glavni projektant Idis Turatite glavni nadzorni inženjer Davor Matika.

Davor Matika je istaknuo da kompleks uključuje tri osnovna objekta, osnovnu školu, vrtić te Mjesni odbor, a ujedno je predviđena i kotlovnica, mali amfiteatar, kuhinje, tri lifta za invalide, glavna sportska dvorana te pomoćno igralište na krovu škole. Radovi su počeli 15. lipnja 2009. godine, a izgradnja same škole 3. kolovoza 2009. godine. Kvaliteta izvođenja radova se konstantno pratila, a tehnički pregledi svih objekata će početi oko 30. srpnja. Naglasio je da su svi ugovoreni rokovi ispoštovani te da Pula dobiva jedan vrlo kompleksan objekt kojim se itekako može pohvaliti.

Idis Turato je istaknuo kako sama škola obuhvaća 7.800 m2, vrtić 800 m2, a Mjesni odbor 400 m2. Škola obuhvaća i trodijelnu športsku dvoranu koja je djeljiva u tri autonomne cjeline s tribinom, a u vanjskom se dijelu, na mjestu stare škole, nalazi amfiteatar koji će služiti kao okupljalište te centar za zabavne programe. Pri izvođenju radova na mjestu gdje je knjižnica, naišlo se na glinenu podlogu zbog koje je trebalo izmijeniti princip temeljenja, temeljnu ploču te promijeniti i nadopuniti projektnu dokumentaciju. Izmijenjena je i kotlovnica koja je, osim na lož ulje, prilagođena i za spajanje na plin, za što se također trebala izmijeniti dokumentacija. U dogovoru s Gradom izmijenjena su i stakla na objektu te su time povišena fizikalna svojstva kako bi se smanjili troškovi grijanja i hlađenja. U vrtiću nije bila predviđena kuhinja, no predloženo je da se ona ipak napravi u skladu s HACCP sustavom kontrole hrane. Predviđen je i video nadzor, zaključavanje objekta jednim ključem, a cijeli kompleks je ograđen s ciljem sigurnosti djece.

Erik Lukšić je naglasio da se radovima bliži kraj te je iznio financijske podatke o objektu. Za Osnovnu školu projekcija iznosa okončane situacije iznosi 56 milijuna kuna, za vrtić 5 milijuna kuna, a za Mjesni odbor 4 milijuna kuna, bez PDV-a, tj. 17 posto više u odnosu na okvirni sporazum za što su iznijeti i kvalitetni argumenti.