Novosti

09/07/2010

Ovogodišnji dobitnik nagrade Marijan Rotar

U pulskom Circolu održana je konferencija za medije na kojoj je Festivalska direkcija najavila filmsko otvaranje Kaštela i početak popratnih filmskih programa u Kinu Valli. Objavljen je i ovogodišnji dobitnik nagrade Marijan Rotar koja se dodjeljuje već sedmu godinu.

Umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković otvorio je medijsku konferenciju predstavljanjem filmskih programa kojima se otvara 57. festival igranog filma u Puli u subotu 10. srpnja. Riječ je o tri programa: Međunarodni Europolis-Meridijani, retrospektiva Giuseppea Tornatorea, te Pulica. Europolis-Meridijane će na Kaštelu u 21.30 otvoriti film Vojvotkinja(The Duchess), redatelja Saula Dibba s Keira Knightley, Ralph Fiennes i Charlotte Rampling u glavnim ulogama. Film je imao festivalsku premijeru u Torontu, osvojio nagrade Oscar i BAFTA za kostimografiju, a Ralph Fiennes bio je za svoju ulogu nominiran za Zlatni globus.

Retrospektiva filmova talijanskog oskarovca Giuseppea Tornatorea kreće filmom Profesor(Il camorrista) iz 1986. godine s Benom Gazzarom u glavnoj ulozi. Tornatoreova retrospektiva biti će na rasporedu Kina Valli svaki dan od 10. do 15. srpnja od 18 sati. Djeci namijenjena Pulica svakog će dana od 10. do 17. srpnja od 10 sati otvarati Kino Valli, a prvi film na rasporedu biti će animirani pustolovni U potkrovlju(Na pude aneb Kdo mà¡ dneska narozeniny?) o skupini zanemarenih igračaka koje žive u koferu u velikom potkrovlju u kojem borave i mnoge druge igračke, a sve se bude jedino kada ljudi, njihovi vlasnici, nisu u blizini.

Nagrada Marijan Rotar dodjeljuje se pojedincima i ustanovama koji su podjednako svojim idejama i djelima spojili Pulu i film, a ovogodišnjeg dobitnika su nadahnuto predstavile Predsjednica Upravnog vijeća Javne ustanove Pula Film Festivala Klara Udovičić i ravnateljica Festivala Zdenka Višković-Vukić. Ovogodišnji dobitnik nagrade Marijan Rotar jest"¦. pulska publika. Nagrada u vidu bedža poklanja se prvim kupcima karata za Arenu u simboličnoj količini od 5.700 kom., prvim primateljima propusnica Prijatelj festivala u simboličnoj količini od 570 kom., te svim gledateljima projekcija 10. srpnja u Kinu Valli i na Kaštelu. Nagrada u vidu skulpture po autorskom konceptu Noela Mirkovića dodijelit će se 24. srpnja u Areni predstavniku ili predstavnicima publike, a biti će izložena u Kinu Valli. Ravnateljica Festivala Višković-Vukić pročitala je obrazloženje toj odluci iz kojeg izdvajamo: "Suštinska i sudbinska pretpostavka i konstanta egzistencije Festivala, upravo u Puli, zasigurno jest - publika i njena vjernost filmu i Festivalu."

Festivali ne bi mogli postajati bez partnera i sponzora, pa je Sandra Petrović Dishpalli, voditeljica marketinga Festivala zahvalila na suradnji sljedećim tvrtkama: RIO - Riječka industrija odjeće, Istradom, Agrofarmacija i svijet bilja, Luxottica, Avon, Salon vjenčanica Biba, te poduzeće Istra.

Iscrpne informacije o programima koji započinju 10. srpnja molim potražite na internetskim stranicama Festivala: Pulica, retrospektiva Giuseppea Tornatoreai Međunarodni program Europolis-Meridijani.