Novosti

19/07/2010

Objavljena Lista upisa djece u dječje vrtiće

U Komunalnoj palači održana je konferencija za medije povodom objave konačne Liste upisa djece u dječje vrtiće. Susretu s novinarima  nazočili su pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić, pomoćnica pročelnika Elena Puh Belci, predsjednica Povjerenstva za upis djece u dječje vrtiće Severka Verbanac i član Povjerenstva za upis i član Povjerenstva za upis djece u dječje vrtiće Sabina Vidos.

Erik Lukšić je istaknuo kako je ovo prvi put da su privatni i gradski vrtići zajedničkim snagama obavili upis djece u vrtiće te ujedno zahvalio svima koji su sudjelovali u provođenju ovog modela u praksu. Ovakav model je prvi i jedinstven u Republici Hrvatskoj. Specifičan je jer je usmjeren na djecu i roditelje, a ne na Ustanove. Najmanje deset bodova osvojila su djeca roditelja koji su oboje zaposleni, imaju prebivalište na području grada Pule ili su pak samohrani roditelji.

U postupku pregovaranja s predstavnicima vrtića raščistile su se nejasnoće oko termina prebivalište/boravište, a dodatni bod dobila su djeca koja imaju brata/ sestru u toj ustanovi. Ovim je modelom proces upisa djece dobio i na fleksibilnosti  - uvedeni su i dodatni upisi nakon prvog rujna 2010., kada se ponovno lista otvara. Primjerice, ako dijete napuni 12 mjeseci nakon ili u periodu do prvog rujna, čime ostvaruje pravo na upis, može pristupiti dodatnim upisima. Izmijenjen je i broj članova Povjerenstva za upis, kojih je sada sedam - četiri člana iz gradskih vrtića te tri člana iz privatnih vrtića. Novitet je i sustav financiranja, kojim su izjednačene cijene gradskih i privatnih vrtića. Cilj Grada je da krajnji korisnici imaju istu cijenu i ista prava bez obzira na to koji vrtić pohađaju.

U razdoblju od 17. svibnja do 4. lipnja pristiglo je 1095 zahtjeva, od kojih 926 zadovoljava Pravilnik. Od tih 926 zahtjeva, njih 772 ostvarilo je pravo na subvencioniranje od strane Grada. Ukupno je pristiglo 55 žalbi, od kojih je devet bilo osnovanih - najčešće su to bile pogreške roditelja prilikom ispunjavanja formulara. Više od 90% roditelja uspjelo je upisat djecu u vrtić koji su označili kao prvi izbor. Pozivaju se svi roditelji da u periodu od 23. do 31. kolovoza sukladno Listi pristupe upisima te potpišu jednogodišnji ugovor o subvencioniranju. Cjelokupna Lista objavljena je službenim stranicama Grada Pule, u rubrici natječaji i nadmetanja.