Novosti

21/07/2010

Pucanje filma u Vitezovoj Šumi

Na novinsku konferenciju u Circolo došla je dosad najbrojnija i najbolje raspoložena filmska ekipa: ravno izŠume summarum, dugometražnog prvijenca redatelja i scenarista Ivana-Gorana Viteza. Riječ je o poprilično šokantnom filmu kojim je autor želio prikazati različite frustracije povezane u jednu smislenu cjelinu, a cjelokupna ekipa bez iznimaka s nestrpljenjem, ali i dozom bojazni, očekuje reakciju pulske publike. "To je film o ljudima kojima puca film" - komentirao je Vili Matula. "Smijali smo se i zabavljali radeći na filmu i baš me zanima hoće li i publici biti tako glupavo, smiješno i umobolno, kako je bilo nama i Gigi (Vitezu, op.a.)" - dodala je Nina Violić. Filmski teambuilding u šumama okolice Zagreba naoružani su glumci s očiglednim užitkom iznijeli unatoč zahtjevnim ulogama i ponekom incidentu. "Nataša Dangubić si je uspjela propucati prst lažnim pištoljem što nije dosad uspjelo ni jednoj glumici na svijetu" - zaključio je sa smijehom Željko Kà¶nigsknecht.

Hrvatsku priču o 11. rujnu, nazvanu Predstava, na novinskoj je konferenciji predstavio redatelj filma Dan Oki i ostali članovi ekipe. Prvi se mikrofona dohvatio redatelj koji je ukratko opisao da je njegov dugometražni prvijenac nastao igrom slučaja jer je u to vrijeme s obitelji živio u neposrednoj blizini WTC-a te tako bio svjedokom terorističkog napada. Tada je danima tumarao uokolo i kamerom bilježio posljedice tog nemilog povijesnog trenutka, a ti su dokumentaristički zapisi korišteni u filmu koji etiketira hibridom igranog i dokumentarnog filma. Premda je bio u prilici prodati ih za 15.000 dolara, ponudu je glatko odbio, a kasnije je tijekom snimanja rupe u financijama popunio sredstvima iz vlastitog džepa. Glumci Marin Tudor i debitantica Vanda Boban ustvrdili su kako ih je redatelj kupio svojom vizijom, a olakotna okolnost na snimanju im je bila što su sve o rušenju blizanaca mogli saznati iz prve ruke. S nekoliko se riječi obratio i snimatelj Raul Brzić, naglasivši da je unatoč početnom strahu zbog debija na cjelovečernjem filmu, uz ukazano povjerenje redatelja, uspio ostvariti vizualno jedinstvo.

Na samome kraju konferencija predstavljen je i ovogodišnji laureat nagrade za životno djelo Vladimir Nazor, redatelj Veljko Bulajić. Iznimno je zahvalan na nagradi koja mu danas mnogo znači, te je sretan što je ponovno u Puli, pred prekrasnom publikom. Pulska mu publika mnogo znači, budući da je zajedno s kritikom prepoznala već njegov prvi cjelovečernji film Vlak bez voznog reda, te ga je nagradila nagradom Zlatna vrata Pule. Istaknuo je kako nije jedan od onih redatelja koji snima filmove koje mogu gledati on i šačica prijatelja, već želi da djelo komunicira s publikom. Ponosan je što je za svoje karijere dobio velik broj nagrada publike koje su ga poticale za daljnji rad. Pohvalio je organizaciju Festivala, te je naglasio kako je Pula iz godine u godinu sve kvalitetnija te je naglasio kako Festival treba još više potpomagati, jer se radi o jednom od najstarijih i najvažnijih hrvatskih filmskih festivala.