Novosti

22/07/2010

Gillet o mladosti, Bradley zaljubljen u Kaštel

Novi festivalski dan i nove novinske konferencije. Pred novinare je prvi izašao francuski glumac Andy Gillet. Pulska ga se publika sjeća filma Ljubav Astreje i Celadona, poznatog i nažalost pokojnog redatelja Erica Rohmera. Film je prije dvije godine bio u Međunarodnoj konkurenciji Festivala. Rad s Rohmerom, glumac smatra jednim od najljepših trenutaka u životu, te će to iskustvo još dugo pamtiti. Kratki film Vječna mladosts kojim je došao u Pulu, rad je mladog redatelja Marca Obina. Gillet smatra film zanimljivim zbog njegove teme o ljudskoj težnji ka mladosti. Trenutno je završio snimanje adaptacije Proustova romana u kojem igra jednu od glavnih uloga.

Poslije glumca Andyja Gilleta predstavio nam se producent filma Grad posljednjeg odredištaPaul Bradley. Producent je istaknuo kako je znao da je Pula festivalski grad, no nije znao detalje. Ljudi su mu govorili kako Hrvatska snima filmove samo za sebe, no došavši u Pulu uvjerio se kako je to daleko od istine. Po njegovom mišljenju na Festivalu vlada odlična atmosfera, te je naglasio kako nikada nije bio na boljem prikazivanju filma pod vedrim nebom. Iskustvo na Kaštelu mu je neponovljivo, baš kao i ono u Kinu Valli. Bradley je producirao brojne nezavisne filmove, te smatra da je nužno potrebno napraviti dobar film, a novac bi trebao biti u drugom planu. Nezavisni filmovi zarađuju kroz dvije godine, a ne u prvom i drugom vikendu prikazivanja. Uživa raditi filmove punim srcem i s mnogo entuzijazma. Novi projekt koji je u pripremi je film o Richardu II. s Judom Lawom u glavnoj ulozi.

Nije sve ostalo "među nama" jer se novinarima predstavila i samozatajna ekipa filma Neka ostane među namaRajka Grlića koji je na ovogodišnjem 45. festivalu u Karlovym Varyma osvojio nagradu za režiju i Europa Cinemas Label Award koja će mu omogućiti distribuciju u više od dvije tisuće europskih kino dvorana. S tim je pored redatelja zasigurno najsretniji i producent Igor A. Nola. Urbanu, zločesto indiskretnu priču o virovima erotske strasti ispod mirne građanske svakidašnjice smještenu u centru Zagreba redatelj je ispričao uz pomoć Ante Tomića nakon čak dvije godine rada na scenariju. Glavni dio glumačkog posla obiteljski su odradili Miki Manojlović i Bojan Navojec u ulogama braće te Ksenija Marinković i Darija Lorenci kao šogorice dok se Nataša Dorčić dobro osjećala u ulozi ljubavnice koja i gubitnica i dobitnica. "Opet sam najstariji član ove ekipe, ali djeca su bila sjajna" - komentirao je Grlić proces snimanja dok su glumci bili izuzetno zadovoljni jer su imali osjećaj da aktivno sudjeluju u procesu stvaranja. I ovog puta radi se o koprodukciji (Yodi, Srbija) i filmu ostvarenog zahvaljujući potpori Euroimagesa, a iznenađuje različita reakcija zagrebačke i beogradske publike - naime kod potonje je film prošao znatno bolje. Vidjet ćemo što će reći pulska koja je sinoćnji film, Šuma summaromocijenila s vrlo dobrim, 4.09.

Neka ostane među namanije jedini film koji je u Pulu došao iz Karlovyh Vara. Debitantski film Ostavljeniredatelja Adisa Bakrača svoju je svjetsku premijeru doživio upravo tamo. Redatelj se u obraćanju pozabavio klasičnim problemima regionalnih kinematografija, rupama u financijama, i upravo je to jedan od razloga zašto su Ostavljeninastali u koprodukciji s Hrvatskom. Najmlađi glumac u filmu, petnaestogodišnji Tony Grga, prisjetio se kako ga je stubokom iznenadilo što je glavna uloga pripala baš njemu, a priznao je i da je u početku sve shvaćao kako igru, no kasnije se ozbiljno bacio na posao da bi danas razmišljao i o Akademiji. Sve je išlo glatko zahvaljujući i kolegi glumcu Mirsadu Tuki koji mu je savjetima priskakao u pomoć. Riječ je zatim preuzeo producent Almir Šahinović našalivši se da je njegov posao, između ostalog, i da se nervira, a da se pred pulskim auditorijem osjeća tako dobro kao kad "Željo igra na Marakani". Scenograf Emir Geljo kratko je kazao da snimanje Ostavljenih, s obzirom na uvjete, smatra herojskim činom.