Novosti

27/07/2010

Konferencija za medije na temu predškolskog odgoja i upisa djece u dječje vrtiće na području grada Pule

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti  Erik Lukšić i voditeljica Odsjeka za predškolski odgoj, obrazovanje, sport i tehničku kulturu Jasmina Lichtenberg održali su danas u Komunalnoj palači, konferenciju za medije na temu predškolskog odgoja i upisa djece u dječje vrtiće na području grada Pule. Erik Lukšić se na samom početku konferencije osvrnuo na sve radnje koje su prethodile novom pravilniku o upisima djece u dječje vrtiće. Istaknuo je pritom da zajednički pravilnik konačno omogućava jednake uvjete za upis, bez obzira odabiru li roditelji gradski ili privatni vrtić. Ovakav objedinjeni postupak upisa u dječje vrtiće jedinstveno je ostvarenje u Hrvatskoj te roditelji ne moraju aplicirati u više vrtića, već u jedinstvenom postupku predaju dokumentaciju na jednom mjestu i navode koji im vrtići najviše odgovaraju za upis djece. Time je postignuto izjednačavanje prava svih roditelja pri upisu djece u vrtiće koji žive na području grada Pule. Za puno sufinanciranje bilo je potrebno ostvariti više od 10 bodova, tj. da su oba roditelja stalno zaposlena te da oba imaju prebivalište prijavljeno u Puli, odnosno, ako se radi o samohranom roditelju, da je zaposlen i s prebivalištem u Puli. Lukšić je nadodao, kako je značajan pomak ostvaren i samo zbog činjenice da se od sada financira svako dijete, tj. roditelj zasebno, dok su se prije financirale grupe. Istaknuta je i transparentnost pri ovogodišnjim upisima, jer su sve liste s ukupnim ostvarenim brojem bodova bile izvješene u svakom vrtiću.
Govoreći o konkretnim upitima koji su Gradu bili postavljani, Lukšić je započeo osvrnuvši se na pitanje zbog čega nema ponovljenih upisa za djecu viših godina. Djeca gradskih vrtića upisana prethodnih godina nisu prolazila ponovnu proceduru jer su ona već upisana po pravilima koje je Grad odredio sukladno odluci Gradskog poglavarstva Grada Pule od 18. svibnja 2006. i njezinoj izmjeni od 16. travnja 2008.

Ove je godine objedinjen postupak upisa u sve dječje vrtiće, a djeca gradskih vrtića su dakle već imala svu potrebnu dokumentaciju, dok će od sljedeće godine jednako tako i djeca koja su se prema pravilima Grada Pule ove godine upisala u privatne vrtiće, također imati prvenstvo pri upisu u višu vrtićku godinu. Odgovarajući na pitanje o sufinanciranju djelomičnog boravka, istaknuta je ponuđena mogućnost trosatnog, skraćenog programa, kojim se planiralo izaći u susret roditeljima koji ne ispunjavaju sve kriterije, odnosno koji nisu ostvarili potrebnih deset bodova za upis deseterosatnog programa uz sufinanciranje. Ovaj program, po cijeni od 162,50 kuna mjesečno nude gradski vrtići, međutim za njega u prvom krugu prijava nije bilo zainteresiranih roditelja. Vrtići su za ovu vrstu skraćenog programa trebali prvo dobiti potvrdu Ministarstva. Za one koji su ostvarili pravo upisa na ovaj program nastava bi bila organizirana u vrtiću u Mohorovčićevoj ulici. Nakon razdoblja između 23. i 30. kolovoza, kada će roditelji čija su djeca ostvarila pravo upisa potpisati konačne ugovore s vrtićima, bit će poznato koliko je mjesta ostalo slobodno. Jednako tako, od 1. rujna će biti omogućen upis po tzv. "fleksibilnom modelu" roditeljima koji su u međuvremenu ostvarili pravo upisa, u vrtiće gdje će biti slobodnih mjesta. Voditeljica odsjeka Lichtenberg, istaknula je kako je prednost novog pravilnika u činjenici da su sva djeca koja zadovoljavaju kriterije iz pravilnika upisana u vrtiće pod jednakim uvjetima, a da će se problemi specifičnih slučajeva, pokušati riješiti u hodu, primjerice mogućim prilagodbama programa privatnih vrtića.