Novosti

30/07/2010

Obilježavanje godišnjice smrti boksačkog velikana Mate Parlova

Povodom obilježavanja druge godišnjice smrti boksačkog velikana Mate Parlova u Komunalnoj palači je održana konferencija za medije na temu memorijalne međunarodne boksačke revije Grand Prix Mate Parlov 2010. Konferenciji su nazočili pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić, ravnatelj za sport pri Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske Željko Klarić, predsjednik Saveza sportova Grada Pule Milan Sead Soldatić, predsjednik Boksačkog kluba "Pula" Pero Tadić, Tajnik kluba Miroslav Hlušička, osvajač srebrnih odličja sa Svjetskih prvenstava (1974. Havana. i 1978. Beograd) Dragan Vujković, osvajač srebrnih odličja s Olimpijade 1976. u Montrealu i Svjetskog prvenstva 1978. u Beogradu Tadija Kačar, dopredsjednik Boksačkog kluba "Pula"i trener Mate Parlova Aldo Buršić.

U svibnju je, zbog brojnih problema, bio otkazan boksački turnir "Arena cup" kojeg je organizator, Boksački klub "Pula", želio pretvoriti u svojevrsni memorijal u počast Mati Parlovu. Tajnik kluba Miroslav Hlušička je najavio novi termin ove manifestacije kao i obilježavanja sportskog puta Mate Parlova koje će se održavati 17. i 18. rujna kroz razne sportske sadržaje. Pritom je istaknuo da se Mate Parlov uz boks, bavio nogometom i kuglanjem. Parlov je igrao nogomet za "Staklar" te kuglao za "Zanatliju" i jedno kraće vrijeme za "Uljanik". Upravo zbog toga, njemu u spomen će se 17. rujna u Domu sportova Mate Parlov organizirati malonogometni turnir, a dan kasnije kuglački turnir i potom kao kruna svega boksački Grand Prix.

Prema riječima Pere Tadića, namjera je da se organizira jednodnevna pozivna revija na kojoj će uglavnom nastupati boksači iz regije. Očekuje se da će biti odigrano 15 mečeva i pokušat će se maksimalno selekcionirati kvaliteta. Naglasak će biti na kategorijama u kojima je nastupao Parlov, pa će po dvije ili tri borbe biti održane u srednjoj i poluteškoj, no i ostale kategorije će biti zastupljene. Tadić se zahvalio svima koji su podržali ovu akciju, bilo svojim dolaskom ili da su se na bilo koji način javili, a naročito Tadiji Kačaru i Draganu Vujkoviću, Matinim kolegama koji su i ove godine došli da mu odaju počast. Željko Klarić je rekao da je Mate Parlov iznad svega bio skroman, a da je skromnost oličenje humanosti.