Novosti

03/08/2010

Potpisani ugovori s poslovnim bankama za program kreditiranja "Poduzetnik Pula 2010"

U Komunalnoj palači potpisani su ugovori o poslovnoj suradnji na području poticanja razvoja poduzetništva grada Pule - Program kreditiranja "Poduzetnik Pula 2010." Potpisivanju je prisustvovao gradonačelnik Boris Miletić, zamjenica gradonačelnika Vera Radolović i pročelnik Upravnog odjela za financije i opću upravu Danijel Ferić te predstavnici Podravske banke d.d., OPT banke d.d., IKB Umag d.d., Hypo Alpe-Adria bank d.d., Obrtničko štedne banke d.d., Raiffeisen banke Austria d.d., PBZ d.d., Zagrebačke banke d.d. i Erste & Steiermarkische bank d.d.

Boris Miletić je istaknuo zadovoljstvo zbog današnjeg potpisivanja ovih ugovora i zahvalio poslovnim bankama što su omogućile kreditnu liniju od 30 milijuna kuna namijenjenu poduzetnicima i obrtnicima, i to ponajviše proizvodnoj djelatnosti. Dodao je da jedino proizvodnja i izvoz mogu pomoći u prevladavanju trenutne gospodarske situacije. Na taj će se način osigurati postojeća, ali i otvoriti nova radna mjesta.

Vera Radolović je najavila da će se uskoro objaviti javni poziv, a anketiranjem osoba koje su već dobile kredite, pribavit će se podaci o efektima programa i ovakvog načina kreditiranja.

Cilj programa kreditiranja "Poduzetnik Pula 2010." jest da se putem subvencije kamate omogući pristup povoljnijim izvorima financiranja, kroz suradnju s poslovnim bankama. Korisnici kredita mogu biti postojeći poduzetnici i poduzetnici početnici koji su registrirani u gradu Puli, odnosno koji ulažu na području grada Pule, kao i oni poduzetnici koji ulažu van područja grada Pule, ali u tom slučaju trebaju imati najmanje 50% zaposlenih čije je prebivalište na području grada Pule. Program kreditiranja obuhvaća širi spektar djelatnosti s posebnim naglaskom na proizvodne djelatnosti. Subvencija za proizvodne djelatnosti iznosi 3 posto, a za ostale 2 posto. Rok otplate kredita u slučaju izgradnje, dogradnje ili kupnje objekta, građevinskog zemljišta i slično kreće se od 8 do 15 godina, a u slučaju adaptacije ili opremanja rok je nešto kraći, od 5 do 8 godina.