Novosti

03/08/2010

Tiskovna konferencija povodom izvještaja o radu Povjerenstva za obradu primjedbi na prijedlog Urbanističkog plana uređenja "Lučica Delfin "

U Komunalnoj palači održana je konferencija za medije na temu izvještaja o radu Povjerenstva za obradu primjedbi na prijedlog Urbanističkog plana uređenja "Lučica Delfin" zaprimljenih tijekom javne rasprave. Konferenciji su prisustvovali pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule i član Povjerenstva Giordano Škuflić i dipl.ing.arh., predstavnik DAI/SAI i predsjednik povjerenstva Mario Smilović.

Mario Smilović je uvodno iznio imena članova Povjerenstva za obradu primjedbi na prijedlog Urbanističkog plana uređenja Lučica Delfin, te obrazložio donesene zaključke. Zaprimljeno je ukupno 27 primjedbi koje je Povjerenstvo i obradilo. Prihvaćena je primjedba u pogledu smanjenja maksimalne dopuštene izgrađenosti na 50%. Usvojena je primjedba koja se odnosi na zadržavanje postojećeg stanja, odnosno utvrđivanje mogućnosti objekta u stanju i gabaritima kakav je on danas bez uvjetovane njegove rekonstrukcije ili uklanjanja, zatim da se rekonstrukcija utvrdi tako da je ista moguća u okviru vlasničke parcele, naročito u odnosu na uvjetovanu minimalnu površinu građevne čestice, minimalne površine građevine, koeficijenta izgrađenosti kao i tipologiju objekata.

Primjedba koja se odnosi na protivljenje rušenju stabala radi planirane izgradnje parkirališta i ostalih sadržaja, prihvaća se na način da se planirano parkiralište reducira u dijelu kojim ulazi u postojeću šumsku površinu. Primjedba za zadržavanjem postojećih zelenih površina uz planom utvrđenu pješačku površinu istočno od centralnog zelenog prodora prihvaćeno je da se zeleni koridor u istočnom dijelu proširi u gornjem dijelu prema istoku za približno 8 metara. Prihvaća se primjedba koja se odnosi na izvođenje cestovnog prilaza sportskoj lučici u ravnoj liniji bez zavoja radi mogućnosti dovoza brodica s tegljačima i velikim auto dizalicama, u okviru čega će se preispitati i izmicanje parkirališta iz šumice uz organizaciju istog uz prometnicu.

Giordano Škuflić  je podsjetio na nekoliko ključnih činjenica vezanih za područje obuhvata UPU-a. Područje obuhvaćeno planom vlasnički je podijeljeno između Grada Pule (područje koncesije PŠRD Delfin) te ostalih privatnih vlasnika s udjelom u ukupnoj površini od 11,4%. Cilj izrade plana je osmisliti prostor kao područje centralnih gradskih funkcija koje uključuju stanovanje, sport, ugostiteljstvo te ostale uslužne sadržaje.