Novosti

19/08/2010

Održan prijem za načelnika općine čakovica

U Komunalnoj palači gradonačelnik Boris Miletić upriličio je prijem za načelnika općine čakovica iz Kosova Palja Lekaja. Prijemu je prisustvovao i predsjednik Zajednice Albanaca Istarske županije Joze Kajtazi.

Gradonačelnik Miletić zaželio je načelniku općine čakovica dobrodošlicu i ugodan boravak.  Pri tome je naglasio kako je posebno počašćen ugostiti načelnika koji je u svom prvom mandatu proglašen najboljim načelnikom na Kosovu, a trenutno odrađuje i svoj drugi mandat. Miletić se osvrnuo i na položaj albanske manjine u Puli, ističući kako su tolerancija te harmoničan suživot različitih zajednica u ovom multietničkom gradu jedna od stvari koje se posebno njeguju i na koju su posebno ponosni. Kao primjer toga istaknuo je postojanje programa za djecu školskog uzrasta kojima je omogućeno učenje materinjeg jezika koja se održava u OŠ Centar u Puli. U razgovoru dotakli su se i tema gospodarske suradnje budući je čakovica grad koji je nekad imao razvijeno gospodarstvo, a danas prolazi kroz proces tranzicije i privatizacije pri čemu Pula može pomoći  svojim iskustvom povlačenja i korištenja novca iz fondova Europske Unije.

Palj Lekaj se zahvalio gradonačelniku na gostoprimstvu te istaknuo kako mu je izrazita čast što je tako srdačno primljen u Gradu. Također, rekao je ponešto i o gradu i općini čakovica, istaknuvši kako grad brojem stanovnika otprilike odgovara Puli, dok općina broji otprilike 175.000 stanovnika. Ujedno smatra kako Pula i čakovica mogu uzajamno pomoći jedna drugoj surađujući kako na gospodarskom tako i na kulturnom ali i ostalim područjima.