Novosti

30/08/2010

Održavanje i uređenje Šijanske šume

Grad Pula je u suradnji s "Hrvatskim šumama" i "Natura Histricom", pokrenuo akciju revitalizacije park šume Šijana, kako bismo ju sadržajno približili interesima i potrebama građana, odnosno, kako bi mogla ponuditi sadržaje nužne za masovnije okupljanje obitelji, rekreativaca i ostalih ljubitelja prirode s područja Grada Pule i okolice.

U prethodnom je periodu izvršen šumarski prored u smislu hortikulturnog uređenja, raskrčeno je područje nekadašnjeg botaničkog vrta te uklonjen razni otpad. Postavljene su rampe i stupići kako bi se zapriječio prolaz motornim vozilima i onemogućilo daljnje navoženje otpada, dobavljene su informativne i orijentacijske tabele uz pješačke staze. Uređeni su  sportsko - rekreativni sadržaji te je uređena trim staza, koja je smještena odmah uz centralnu poljanu. U svrhu nastavka revitalizacije park šume Šijana nastavlja se vršenje nadzora, a za nadzornika je nabavljena drvena kućica, dimenzija 3x4m, koja istovremeno služi i kao info punkt za posjetitelje. Nabavljena su igrala za djecu, klupice, koševi za smeće, kemijski WC, te su izvršeni slijedeći radovi: čišćenje i uređenje putova i staza, hortikulturni parterni radovi, košnja te održavanje rampi i već postavljenih igrala. Temeljem Plana rasporeda kioska Grada Pule, postavljen je montažni objekt  za  obavljanje jednostavne ugostiteljske djelatnosti.

U prethodnom razdoblju ukupno je uloženo oko 2,5 milijuna kuna za održavanje i uređenje Šijanske šume. Tijekom 2010. godine predviđeno je daljnje namjensko financiranje u cilju revitalizacije park šume, koje obuhvaća: kontinuirani nadzor svih 12 mjeseci, radove na uspostavljanju potrebne infrastrukture (struja, voda), radove na održavanju šume te nabavu i postavljanje edukativnih tabela, znakova te prometne signalizacije.

Tijekom 2009. Grad Pula kandidirao je park šumu Šijana u projekt uređenje gradskih šuma naziva FORESITY u okviru kojeg je hrvatski partner u projektu i Grad Rovinj, a sa slovenske strane Grad Celje. Međutim zbog ograničenih raspoloživih sredstava IPA- jadranske prekogranične suradnje SI-HR 2007-2013, prijava prvotno nije bila uvrštena među projekte koji bi bili sufinancirani iz sredstava ovog poziva na dostavu prijedloga projekata. Prijava je tada u fazi ocjenjivanja kvalitete dosegla 88 bodova i bila je uvrštena na ljestvicu za izbor projekta u okviru 2. prioriteta (zaštita prirode), te se nalazila na 13. mjestu (prva ispod crte). Zahvaljujući uloženom trudu za pripremu projektne dokumentacije za kandidiranje projekta Foresity u 2009 godini, Grad Pula je tijekom lipnja 2010. godine na natječaju "2. poziv na dostavu prijedloga projekata OP IPA SI-HR 2007-2013" zajedno sa istim partnerima ponovno kandidirao projekt Šijanske šume za sredstva EU, te se očekuju rezultati istoga.