Novosti

06/09/2010

Otvorena Osnovna škola Veli Vrh

Danas je svečano otvorena Osnovna škola Veli Vrh. Otvorenju je nazočila predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, župan Ivan Jakovčić, gradonačelnik Pule Boris Miletić i biskup Porečko pulske biskupije Ivan Milovan, te predstavnici Grada, saborski zastupnici, predstavnici drugih istarskih gradova,vijećnici i mnogi drugi uzvanici.

Gradonačelnik je u svom govoru istaknuo da je nakon dugih 26 godina otvorena nova škola u gradu Puli i naglasio da je zbog elementarne nepogode izgrađena najljepša i najbolje opremljena škola u Hrvatskoj - škola za budućnost. Zahvalio je učenicima i roditeljima na iskazanoj vjeri i strpljenju u relizaciji ovog projekta.

"Na kraju, ono što se zaista računa i zbog čega smo sve ovo radili je osmjeh na licu naših najmlađih. Uvijek tvrdim da Pula zaslužuje najbolje i zato sam danas najsretniji čovjek na svijetu jer znam da smo uradili nešto dobro za one do kojih nam je najviše stalo. Od svega srca želim dobrodošlicu školarcima i vjerujem da će vam od danas školski dani biti još zabavniji, a učenje još zanimljivije", izjavio je gradonačelnik Boris Miletić.

Gradonačelnik Miletić zahvalio je predsjednici Vlade, gospođi Jadranki  Kosor, na pomoći koju je pružila Gradu Puli i na senzibilitetu iskazanom za  naš grad. Ujedno se zahvalio izvođaču radova Strabag d.o.o, projektantskom društvu Randić - Turato d.o.o. te Zagrebačkoj banci koja je financijski pratila cjelokupni projekt.

Premijerka Jadranka Kosor je prigodom otvaranja poručila školarcima da su učenje i ulaganje u sebe najvažniji, te svim učenicima diljem Hrvatske poželjela sretan i uspješan početak nove školske godine. Istaknula je da je Vlada u ovako teškim uvjetima svojom odlukom izdvojila dodatnih pet milijuna kuna iz proračunske pričuve za izgradnju škole.

Nakon požara koji je Osnovnu školu Veli Vrh pogodio u veljači 2008. godine, Grad Pula poduzeo je sve mjere za što bržu izgradnju nove škole. Osim školske zgrade, izgradio se dječji vrtić i prostor za rad Mjesnog odbora Veli Vrh. Grad Pula je u suradnji s Društvom arhitekata Istre izradio projektni zadatak sukladno Državnom pedagoškom standardu osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja i proveo javni arhitektonski natječaj za izbor arhitektonskog rješenja. Na natječaju je izabran za prvonagrađeni rad rješenje društva Randić - Turato d.o.o. iz Rijeke.

Škola je izgrađena i opremljena prema standardima mjerodavnog ministarstva, a predviđena je za 600 učenika i nastavu u jednoj smjeni. Kompletan objekt je pod video nadzorom, dok je multimedijalna oprema u svim učionicama. Kompleks sadrži i kuhinju, knjižnicu i čitaonicu. Škola raspolaže s 12 učionica namijenjenih razrednoj nastavi, dok je 16 učionica namijenjeno za predmetnu nastavu gdje profesori imaju svoje kabinete. Sportska trodijelna dvorana raspolaže s 500 sjedećih mjesta, elektropodiznim koševima, pregradama, terenima za rukomet, odbojku, košarku, badminton, stolni tenis.Vanjsko igralište je za rukomet i košarku, a tribine mogu primiti preko 1000 ljudi.