Novosti

08/09/2010

Održan prijem za predstavnike Udruge gradonačelnika francuskog departmana Cantal

Gradonačelnik Boris Miletić primio je danas predstavnike Udruge gradonačelnika francuskog departmana Cantal - regija Auvergne. Delegaciju su predvodili Christian Montin, glavni tajnik Udruge gradonačelnika Cantala i Henri Barthelemy, potpredsjednik skupštine departmana Cantal.

Tema razgovora bila su iskustva o državnom ustroju i decentralizaciji države. Miletić je ukratko pojasnio ustroj Republike Hrvatske, kako je organizirano upravljanje državom te naveo da Hrvatska broji ukupno 127 gradova i 429 općina. Kratko je opisao odnos državne vlasti s gradovima i općinama, način naplate poreznih prihoda te ovlasti.

Miletić je naveo da je Hrvatska nakon Grčke vrlo centralizirana država tako da  90 posto financija  odlazi u državni proračun dok se preostalih 10 posto dijeli na županije, gradove i općine te da je upravo ovaj problem bio jedan od razloga zbog kojih se uključio u politiku. Njegovo je mišljenje da ljudi na lokalnom nivou bolje poznaju potrebe građana te se zalaže da se ovlasti kao i financije što više spuste na lokalni nivo.
Jedna od tema razgovora bio je i ulazak Hrvatske u EU. Miletić je naglasio da vjeruje da će reforme koje Hrvatska čini kako bi postala članica EU doprinijeti boljem upravljanju na državnoj razini te da će pomoći u borbi protiv korupcije.

Miletić je ukratko opisao i suradnju našeg Grada s francuskim gradom Villefranche de Rouergue s kojim je Pula pobratimljena od 2008.g.

Henri Barthelemy, potpredsjednik skupštine departmana Cantal pronašao je mnogo sličnosti između Hrvatskog i Francuskog ustroja i zaključio da obje države imaju jednake probleme. 

Na kraju susreta razmjenjeni su prigodni darovi.