Novosti

08/09/2010

Osnovna škola "Veli Vrh"

Osnovna škola "Veli Vrh",  najbolje opremljena i najmodernija osnovna škola u Hrvatskoj, prva je škola izgrađena u Puli nakon punih 26 godina, a svoja je vrata učenicima otvorila 6. rujna 2010. godine. 

Škola je izgrađena i opremljena prema najvišim odgojno-obrazovnim standardima, a sveukupna površina građevine prostire se na 7364,07 m2. Projektirana je za 600 učenika u jednosmjenskoj nastavi. Cjelokupan objekt je pod video nadzorom, sve su učionice klimatizirane i opremljene multimedijalnom opremom. 

U sklopu kompleksa nalazi se višenamjenski prostor i blagovaonica. Razredna nastava odvija se u 12 učionica, a predmetna u 16 učionica gdje svaki profesor ima svoj kabinet. Posebno je izdvojena informatička učionica. 

U suterenu zgrade smještena je kuhinja, spremišta te strojarske i vatrodojavne instalacije. Prostore uprave s administracijom čine zbornica, tajništvo i računovodstvo, te uredi ravnatelja, logopeda, pedagoga, psihologa i defektologa. U školi se nalazi i knjižnica s pratećom čitaonicom, učenički klub te multimedijska učionica. 

Sportska trodijelna dvorana opremljena je teleskopskim tribinama s 500 sjedećih mjesta, elektropodiznim koševima, pregradama, terenima za rukomet, odbojku, košarku, badminton, stolni tenis i stijenom za penjanje. Vanjsko igralište namijenjeno je rukometu i košarci, a tribine mogu primiti preko 1000 ljudi. 

Nakon požara koji je staru zgradu osnovne škole Veli Vrh pogodio 24. veljače 2008. godine, Grad Pula poduzeo je sve mjere za što bržu izgradnju nove škole. U suradnji s Društvom arhitekata Istre izrađen je projektni zadatak sukladno Državnom pedagoškom standardu osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja te proveden javni arhitektonski natječaj za izbor arhitektonskog rješenja. Na natječaju je prvu nagradu dobilo rješenje arhitektonskog biroa Randić - Turato d.o.o. iz Rijeke. Nakon odabira arhitektonskog rješenja izrađena je projektna dokumentacija i ishodovane potrebne dozvole za početak gradnje, a putem javnog natječaja izabran je izvođač radova tvrtka Strabag d.o.o. 15. lipnja 2009. započinju radovi na izgradnji škole pod nadzorom tvrke Definni d.o.o. Pula.