Novosti

08/09/2010

Počeli radovi na "novoj" pulskoj obilaznici

Gradonačelnik Pule Boris Miletić prisustvovao je danas obilježavanju početka radova na spojnoj cesti Peličeti - Pomer na Istarskom ipsilonu.

Prije nešto više od godine dana započeli su pripremni radovi na izgradnji spojne ceste Peličeti - Pomer čija je funkcija trostruka. Pristupna je cesta prema južnom dijelu Istre, ujedno zaobilaznica gradskog područja Pule te će zbog izravne povezanosti s čvorom Pula, turistima i putnicima koji žele stići u Premanturu, Medulin i Ližnjan znatno olakšati i skratiti putovanje.

Ministarstvo prometa podržalo je ovaj projekt pretvaranja ceste u širu zaobilaznicu Grada Pule. Uz ovaj projekt, nastavit će se i s projektom povezivanja zračne luke s Pulom i njezinim turističkim dijelovima.

Ukupno će se izgraditi osam kilometara ceste, od čega 7,2 km spojne ceste koja ide od sjevera prema jugu te 0,8 kilometara obilaznice Pomera. Spojna cesta će imati dva prometna traka, po jedan u svakom smjeru, a bit će široki 3.25 metara, osim na zaobilaznici naselja Pomer gdje će širina biti 3 metra.
Cesta je na sjeveru spojena preko čvora Pula s Istarskim ipsilonom, a uključuje pet križanja s lokalnom cestovnom mrežom, od kojih su četiri kružna toka. Projekt obuhvaća jedan vijadukt i četiri podvožnjaka. Predviđa se obnova kolničkog zastora na oko četiri kilometra puteva u blizini projektirane ceste. Prilikom izgradnje spojne ceste bit će izvršeno 382.000 m3 iskopa i nasipa. Izvedba radova zahtijevat će i brojna prelaganja postojećih komunalnih instalacija. Rasvjeta je predviđena na svim križanjima, zbog čega je potrebno izgraditi priključke te dodatne trafo-stanice.

Predviđeno trajanje izgradnje iznosi 13 mjeseci s tim da Faza 1, od čvora Pula do križanja s cestom za Medulin (5 km), bude gotova prije 1. lipnja 2011. godine.

Podsjetimo, na sjednici Gradskog vijeća Grada Pule od 20. travnja 2010. donesena je odluka kojom se investitora izgradnje "nove pulske obilaznice" Bina - Istra d.o.o. u potpunosti oslobađa  komunalnog doprinosa u iznosu od 1.358.046,00 kuna.