Novosti

13/09/2010

Otvorenje Druge regionalne radionice o manjinama

Zamjenica gradonačelnika Pule Vera Radolović prisustvovala je danas otvorenju Druge regionalne radionice "Općinska vlast i nacionalne manjine - razmjena iskustava i prekogranična suradnja" u okviru projekta"Susjedstvo - Afirmacija multikulturalizma i suradnje na općinskoj razini u zemljama Zapadnog Balkana".

Radionicu su organizirali Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda "HOMO",Helsinški parlament građana Banja Luka i Centar za regionalizam Novi Sad.

Zamjenica gradonačelnika pozdravila je sve prisutne i istakla Pulu koja u stvarnom, svakodnevnom životu njeguje multikulturalnost te podržava ovakve inicijative. Sudionicima je zaželjela puno uspjeha u radu i naglasila važnost priznavanja prava svim manjinama.

Radionica će se održati u Puli od 12. do 14. rujna u Hotelu "Histria". Sudionici radionice su predstavnici lokalnih vlasti i nacionalnih manjina iz Hrvatske, Srbije i BiH.

Projekt"Susjedstvo - Afirmacija multikulturalizma i suradnje na općinskoj razini u zemljama Zapadnog Balkana", koji traje dvije godine, financira Europska komisija. Cilj je poboljšati položaj nacionalnih manjina na lokalnom nivou i efikasnije rješavati probleme s kojima se susreću kroz unapređenje postojećih gradskih i općinskih politika i praksi. Projekt potiče prekogranični dijalog  te će omogućiti razmjenu iskustava sa zaštitom prava pripadnika nacionalnih manjina u regiji.

Iz ovog projekta trebao bi proizaći interes za povezivanjem gradova i regija na svim razinama, a u interesu kako manjinskih zajednica i udruga tako i gradova koji sudjeluju u projektu.

Obzirom da su upravo to prioriteti i ciljevi Europske komisije, svrha ovakvog povezivanja je stvaranje jezgre na osnovu koje bi se mogla dobivati sredstva iz europskih fondova.