Novosti

14/09/2010

Europski tjedan kretanja 16.- 22. 09.2010.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Giordano Škuflić sa suradnicama iz Odsjeka za zaštitu okoliša  je danas u prostorijama Komunalne palače održao konferenciju za tisak o Europskom tjednu kretanja koji će se u Puli obilježiti od 16. do 22. rujna 2010. 

Tema Europskog tjedna kretanja 2010. godine glasi "Putuj pametnije, živi kvalitetnije" i odabrana je kako bi se javnost upoznala s višestrukim opasnostima po ljudsko zdravlje trenutno prevladavajućih urbanih trendova putovanja. Učestala uporaba motornih vozila u gradovima može izazvati brojne zdravstvene probleme poput respiratornih infekcija, prekomjerne tjelesne težine, krvožilnih oboljenja ili dijabetesa, a nije zanemarivo ni povećano stradavanje ljudi u prometnim nezgodama. Klimatske promjene manifestiraju se učestalim ekstremnim događajima kao što su poplave, oluje ili snažni toplinski udari. Zakrčenost prometnica povećava problem socijalne izoliranosti, dok povećana buka kod mnogih uzrokuje poremećaj spavanja ili čak nesanicu. 

Cilj ovogodišnjeg Europskog tjedna kretanja je osvijestiti što veći broj Europljana koji žive u urbanim sredinama da putuju 'pametnije': pješice, biciklom ili javnim prijevozom. Tako će doprinijeti ne samo svojem zdravlju nego i očuvanju okoliša te povećanju kakvoće života u gradovima, pomažući da svi zajedno živimo 'kvalitetnije'. 

Na tiskovnoj konferenciji pročelnik Giordano Škuflić istaknuo je da Grad Pula ove godine po peti put sudjeluju u obilježavanju Europskog tjedna kretanja pri čemu se zahvalio svim volonterima kao i medijima koji prate ovaj događaj. 

Voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša Loris Mošnja rekla najavila je službeno otvaranje Europskog tjedna kretanja 16.09. u 10 sati u Parku kralja Petra Krešimira IV. U tu će se svrhu simbolično urediti dio parka s cvjetnom gredicom. 

Stručna suradnica pri Odjelu za zaštitu okoliša Maja Cvek najavila je foto-natječaj «Putuj pametnije»otvorensvim građanima i  pozvala sve građane da se priključe fotografirajući aktivnosti iz života grada. Bit će nagrađene tri najbolje fotografije, a fond nagrada prikupljen je skupljanjem starih tonera iz ureda Grada Pule. Odabir najboljih fotografija bit će obavljen u suradnji s profesorima i učenicima Škole primjenjenih umjetnosti i dizajna Pula. 

Stručna savjetnica pri Odjelu za zaštitu okoliša Lorena Dropulić predstavila je aktivnosti u sklopu organiziranih  edukativnih posjeta školske djece Šijanskoj šumi u suradnji s JU «Natura Histrica» gdje će biti organizirana predavanja na temu orijentacije u prirodi i snalaženja u prostoru. 

U okviru Europskog tjedna kretanja RSD Uljanik organizirati će rekreativnu utrku građana kroz park šumu Šijana, dok će se u suradnji s dijabetičkom udrugom IŽ besplatno mjeriti tlak i glukoza u krvi. 

Javni gradski prijevoznik «Pulapromet» d.o.o. će putem radio postaja besplatno podijeliti 50 beskontaktnih autobusnih kartica s ciljem «pametnog» putovanja na posao odnosno promoviranja kretanja. 

Za sve informacije možete se obratiti na brojeve telefona 371-828 i 371-877, a detaljni program Europskog tjedna kretanja možete preuzeti ovdje.