Novosti

29/09/2010

Predstavljen jesensko/zimski program Kina Valli

U prostorijama Pula Film Festivala danas je održana konferencija za medije povodom predstavljanja programa projekcija filmova u Kinu Valli od 30. rujna do 3. studenog. Predstavljen je ujedno i 12. Manhattan short - festival kratkog filma, projekt ABECEDA filma te program Filmska izražajna sredstva.

Ljubitelji filma u Puli ujedinit će se s publikom iz 203 grada sa šest kontinenata da bi pogledali i ocijenili novu generaciju filmaša na 12.  Manhattan short - festivalu kratkog filma koji će se prikazati u Kinu Valli u petak, 1. listopada u 21 sat. Filmovi se prikazuju na originalnom jeziku s engleskim titlovima, bez hrvatskog prijevoda. Od 440 prijava iz 43 zemlje iz cijelog svijeta Manhattan short izabrao je 10 kratkih filmova koji su ušli u finale. Svi filmovi traju 15 minuta ili kraće. Zemlje sudionice ovogodišnjeg festivala koji organizatori nazivaju "Ujedinjene nacije filmskih festivala" su Australija, Kanada, Velika Britanija, Njemačka, Hrvatska, Irska, Meksiko, Poljska i Italija. Ovim kratkim filmovima globalna se publika neće samo zabaviti, već će ih i ocjenjivati. Gledatelji će na ulazu u kino dobiti glasački listić s uputama da izaberu najbolji film. Glasovi se prebrojavaju u svakom kinu koje sudjeluje na festivalu i prosljeđuju u festivalsko sjedište u New York gdje će u nedjelju, 3. listopada, u 22 sata biti proglašen pobjednik.  

Projekt ABECEDA filma zamišljen je kao niz sustavno organiziranih tematskih predavanja na kojima će svi oni koji se žele upoznati s mnogobrojnim i složenim komponentama filmskog medija i filmske umjetnosti imati prilike usvojiti najvažnije podatke, uputstva i objašnjenja, pa kao takav ne pretendira na otkrivanje novih i originalnih teorija i zaključaka ili na donošenje konačnih sudova o kinematografskom mediju, već ima za cilj pružiti što više osnovnih podataka o najrazličitijim problemima filma i poslužiti kao poticaj novim naraštajima proučavatelja filma i filmskih stvaralaca, zbog čega su različita predavanja osmišljena kao neka vrsta pregleda koji sadrži mišljenja, teorije i ocjene mnogih autora iz brojnih područja. Predavanja će se održati u Kinu Valli, 12. i 16. listopada u 19 sati. Specifičnost projekta abeceda filma jest upravo nastojanje da se dugoročno iscrpno predstavi i obradi cjelina tog fenomena rođenog u čudesnoj sprezi tehnike i fantazije te da se polaznici različitih programa koji će se održavati u sklopu projekta upoznaju sa složenošću tog izražajnog sredstva koje se neprestano mijenja i koje svoj autentičan izraz još uvijek razvija, a koje običavamo nazivati filmom. U konačnici, cilj projekta abeceda filma jest zadovoljiti interes svih onih koji se žele podrobnije upoznati s brojnim aspektima tog izražajnog sredstva koje koristi elemente raznih umjetnosti, a postaje autentičan medij samo onda kada uspijeva nadići preuzete elemente i progovoriti na svoj specifičan način, te ih potaknuti i motivirati na daljnje podrobnije izučavanje, proširivanje i produbljivanje znanja i stvaranje vlastitih koncepcija, ali isto tako pronaći i nove ljubitelje filma, pripomoći u razvoju zanimanja za film te olakšati komunikaciju novih ljubitelja filmske umjetnosti.

Od 12. listoapda 2010. do 22. ožujka 2011. Kino Valli provodit će program Filmska izražajna sredstva koji će biti realiziran kroz 12 predavanja. Cilj programa je upoznati polaznike s osnovnim filmskim izražajnim sredstvima i njihovim funkcijama, a budući da su na ovim predavanjima glavni adresanti gledatelji, a ne stvaratelji filma, namjera nije izvršiti cjelokupnu katalogizaciju filmskih izražajnih sredstava sa tehničke strane i svesti ih na puko opisivanje, koliko ispitati skalu estetičkih i izražajnih vrijednosti koje može pružati dano filmsko izražajno sredstvo, odnosno upoznati polaznike s različitim mogućnostima učinka filmskih sredstava na njih kao na gledatelje filma.



Program Filmska izražajna sredstva te program projekcija filmova u Kinu Valli nalaze se u prilogu.