Novosti

30/09/2010

Održana tiskovna konferencija povodom obilježavanja Dana spomena Grada Pule

U Komunalnoj palači održana je konferencija za medije povodom obilježavanja dana 2. listopada - Dan spomena Grada Pule, na kojoj je najavljen prigodni program koji će se odvijati na Velom vrhu. Konferenciji su nazočili zamjenica gradonačelnika Vera Radolović, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vinko Knez, predsjednica MO Veli Vrh Ksenija Družetić Božić, predstavnici SAB-a Zdravko Macura i Jakov Rojnić te suorganizator programa i voditelj zbora "Lino Mariani" Edi Svich.

Vera Radolović uvodno je govorila o Danu spomena. Dan spomena grada Pule za sve žrtve fašističkog terora obilježava se drugu godinu za redom, a posvećen je sjećanju na nedužne pulske heroje koji su osvetnički pogubljeni 2. listopada 1944. na Velom Vrhu. Dan 2. listopada uveden je u Statut Grada Pule u članku 6. Statuta Grada Pule - Pola ("Službene novine" Grada Pule br. 7/09) na inicijativu Udruge antifašističkih boraca grada Pule i Udruge antifašističkih boraca Hrvatske.

Predstavnici SAB-a su istaknuli da antifašizam nije samo borba protiv onoga što je bilo, već poruka i želja za nove, mlađe generacije da žive u miru i blagostanju te da nikada ne budu dovedeni u situaciju da se ti nemili prošli događaji ponove. Macura je naglasio kako je zadovoljan doprinosom Grada i njegovih službi obilježavanju Dana spomena. Dodao je kako je to veliki dan za Udrugu - sjećanje na generacije od dvadesetih godina prošlog stoljeća do završetka Drugog svjetskog rata. Jakov Rojnić istaknuo je kako je te 1944. godine preko 20 tisuća njemačkih boraca okupiralo Pulu, a uz jaku špijunsku mrežu i oružanu silu fašista bilo ih je oko 30 tisuća. U otporu je sudjelovalo preko tri tisuće građana Pule, od kojih je 611 boraca poginulo, a više od tisuću ih je ranjeno. Danas u Puli postoji više od 150 obilježja na spomen antifašističkim borcima.

Predsjednica Mjesnog odbora Veli Vrh, Ksenija Družetić Božić, istaknula je kako se ove godine obilježava Dan spomena uz prisustvo svih generacija - od najmlađih do najstarijih, te  kako se MO Veli Vrh udružio s civilnim Udrugama grada Pule, od odbojkaškog i nogometnog kluba, Kluba 50+, Saveza antifašista grada Pule, Dječjeg vrtića i škole Veli Vrh do zbora Lino Mariani, kako bi dostojno obilježili Dan spomena.

Edi Svich je rekao kako program počinje sutra u 14 sati polaganjem vijenaca na spomenik na Vodnjanskoj cesti. U Osnovnoj školi Veli vrh sat povijesti će održati profesor Jovanović. U krugu škole, na igralištu, odvijat će se kulturno - umjetnički program koji će spojiti sve generacije - zapjevat će mješoviti zbor " Lino Mariani", zbor OŠ Veli vrh, nastupit će plesna skupina, a Doris Drandić Vrtačić recitirat će poeziju. Zasvirat će "Sunčane naočale", a program će voditi bivši učenik škole Mario Milotić. Učesnicima programa bit će podijeljeni prikladni bedževi. Iz organizacije i ovim putem pozivaju sve građane da svojim prisustvom uveličaju obilježavanje Dana spomena Grada Pule.