Novosti

15/10/2010

Sindikati dogovorom omogućili uštedu od dva milijuna kuna u proračunu Pule, pregovori se nastavljaju u Vodovodu i Herculanei

U Komunalnoj palači održana je konferencija za medije na kojoj je voditeljica pregovora u ime Grada Pule, Mirjana Benčić, iznijela informacije o postignutim dogovorima sa Sindikatima koji djeluju u gradskim ustanovama, društvima i Gradu Puli i pregovorima koji slijede. Navela je pritom da u trenutnoj gospodarskoj situaciji svi moraju podnijeti dio tereta kojeg naši sugrađani zaposleni u gospodarstvu i oni koji ostaju bez posla osjećaju svaki dan.

Grad Pula i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika potpisali su dodatak Kolektivnom ugovoru čime se planira uštedjeti 2 milijuna kuna te kojim se uređuju materijalna prava službenika i namještenika u narednom periodu sukladno odredbama Zakona o porezu na dohodak. Temeljni Kolektivni ugovor zaključen je dana 15. veljače. Dodatkom je dogovoreno da ukupne godišnje isplate za božićnicu i regres budu u visini neoporezivih 2.500,00 kuna godišnje. Očekivana ušteda u proračunu po ovom osnovu je 870.000,00 kuna. Do sada je Kolektivnim ugovorom bila predviđena isplata po 2.500,00 kuna  i za božićnicu, međutim zadnja isplata po ovoj osnovi izvršena je 2008. godine u iznosu od 2.000,00 kuna neto. U 2009. godini, zbog nedostatnih sredstava postignut je sporazum o neisplati božićnice.

Dana 12. listopada sklopljen je između Grada Pule, Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, Gradske knjižnice i čitaonice Pule i Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi i dodatak Kolektivnom ugovoru za zaposlene u ustanovama kulture Grada Pule. Navedenim dodatkom strane potpisnice sporazumno su utvrdile da se vrši usklađenje  Kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama kulture Grada Pule s promijenjenim gospodarskim okolnostima koje su nastupile nakon sklapanja Kolektivnog ugovora zbog kojih su smanjeni prihodi Grada iz kojih se financiraju plaće i ostala materijalna prava radnika ustanova kulture. Osnovica je utvrđena u istom iznosu kao za zaposlene u upravnim tijelima Grada Pule. Nadalje, materijalna prava su također definirana kao za zaposlene u upravnim tijelima Grada Pule, čime će se postići velika ušteda u Proračunu Grada Pule.

Nakon nekoliko održanih sastanaka s Pregovaračkim odborom Sindikata odgoja i obrazovanja Hrvatske i Sindikata Istre i Kvarnera, a vezano za dodatak kolektivnom ugovoru o pravima i obvezama članova Sindikata zaposlenih u Predškolskoj ustanovi Dječji vrtići Pula i   Predškolskoj ustanovi - Instituzione prescolare «Rin Tin Tin» Pula, Mirjana Benčić je istaknula kako se nada se će Sindikati pokazati  razumijevanje i potpisati navedeni dodatak.

Probleme predstavljaju dogovori u tijeku s trgovačkim društvima čiji je potpuni ili većinski vlasnik Grad Pula. Konkretno, riječ je o Herculanei i Vodovodu. U Društvu Pula Herculanea d.o.o. Pula pregovori su održani 7. listopada 2010. godine na temu isplate drugog dijela regresa. Pregovarački odbor Sindikata tražio je isplatu 2.500 kuna na ime regresa, a da će se o božićnici pregovarati krajem godine. Benčić je napomenula kako u kolektivnom ugovoru stoji da se božićnica isplaćuje ovisno o raspoloživim sredstvima, te ističe kako zasada izgleda da će poduzeće bilježiti gubitak poslovne godine. Također je istaknula da je apsolutno neprihvatljiv prijedlog Sindikata da ukoliko nema sredstava za plaće da se povećaju  cijene komunalnih usluga.

Istaknula je kako je bio sazvan Zbor radnika Vodovoda, no većina je isti bojkotirala. Radnici prijete tužbom zbog kolektivnog ugovora u kojem stoji da im se plaća mora povećavati sukladno povećanju troškova života. Sindikat zahtijeva bruto prosječnu plaću u iznosu od 6 370,00 kuna te regres u bruto visini od šest tisuća kuna. Napomenula je kako Vodovod Pula ima najveću prosječnu plaću u državi  u odnosu na ostala vodovodna poduzeća, istaknuvši kako Vodovod Labin ima primjerice 5 664 kune, Vodovod Osijek 4 134 kune, a Vinkovci 4 174 kune.

Benčić je rekla da radnici moraju shvatiti realnost u kojoj žive, da brojimo dodatnih 2,5 tisuće nezaposlenih u zadnjih godinu dana, gospodarska aktivnost pada, ipak oni imaju siguran posao, redovitu isplatu plaća, a u prethodnim godinama su im materijalna prava bila i povećavana, kada je povoljnija gospodarska situacija to omogućavala.