Novosti

15/10/2010

Objavljen javni natječaj za "šijanski kolektor"

Danas, 15. listopada 2010. objavljen je javni natječaj za izgradnju dionice šijanskog kolektora kao dijela izgradnje obalnog kolektora. Po dovršetku natječaja započeti će se s radovima na  izgradnji objekata u svrhu izdvajanja otpadnih voda iz šijanskog kolektora.

Izgradnjom rasteretne građevine na samom šijanskom kolektoru i pripadnih transportnih cjevovoda izdvojit će se otpadne vode i usmjeriti prema novoizgrađenoj crpnoj stanici Riviera. Na ovaj način stvorit će se preduvjeti da se po dovršetku izgradnje dionice "Kolektor Riva" spriječi svakodnevno izlijevanje otpadne vode u more iz ovog drugog po redu najvećeg pojedinačnog izvora zagađenja u pulskom zaljevu. Otpadne vode budućim će se sustavom odvodnje transportirati prema uređaju za pročišćavanje Valkane.   

Dionica "šijanski kolektor" uključuje izgradnju fekalnog kolektora i oborinske kanalizacije u Ravenskoj, dijelu Kolodvorske i Tršćanske ulice, te rasteretne građevine u parku pored Veterinarske stanice na Trgu na mostu (Punta), odnosno više od 450 m novih kanalizacijskih cjevovoda, profila od 400 do 600 mm koji se polažu na dubini od 1,5 m do 5,3 m. Procjena vrijednosti ove investicije iznosi 4,5 mil. kuna. Objekt će se financirati bespovratnim sredstvima HBOR-a.

Podsjetimo, nastavkom izgradnje kanalizacije, točnije obalnog kolektora sanirati će se preostalih 23 direktna ispusta kanalizacije u pulsku luku kroz koje danas fekalna kanalizacija bez ikakvog pročišćavanja utječe u Pulski zaljev. Navedenih 23 ispusta usmjeriti će se na pročistač otpadnih voda Valkane.

Za dovršetak obalnog kolektora pulske kanalizacije koji čini temelj za saniranje pulskog zaljeva potrebno je izgraditi sljedeće objekte i dionice:

crpna stanica Veli Vrh,

kolektor Veli Vrh,

šijanski kolektor,

Kolektor Riva - koji uključuje 4 dionice: Lučka kapetanija, Riva, Uljanik i Flaciusovu ulicu.

Svrha izgradnje kanalizacije grada Pule je zaštita okoliša, prvenstveno pulskog zaljeva, te stvaranje preduvjeta da se Pula konačno okrene moru kroz revitalizaciju pulskog zaljeva odnosno da se omogući gospodarski i sav ostali razvoj i širenje grada Pule prema pulskom zaljevu.