Novosti

22/10/2010

Caffe sa sindacom

Danas je u Komunalnoj palači održan "Caffe sa sindacom", redovito jednomjesečno  druženje na kojem gradonačelnik Boris Miletić neformalno razgovara s predstavnicima medija o aktualnim gradskim pitanjima.

Gradonačelnik se zahvalio novinarima na iskazanom interesu i odazivu na "poziv na kavu".

Prva tema razgovora bio je vrlo aktualan projekt Gradskog stadiona Aldo Drosina.

Gradonačelnik je novinarima ispričao svoj dojam o rasvjeti na stadionu i pri tom istaknuo da se radi o vrlo kvalitetnom rješenju jer je korištena najsuvremenija tehnologija i oprema. Da bi se ovaj dio projekta dovršio i u konačnici ishodila dozvola HNS-a treba još ugraditi videonadzor i tehničku zaštitu, dovršiti tribinu i urediti okoliš. Fifa je pomoćne terene stadiona ocijenila sa dvije zvjezdice.

Gradonačelnik je nadalje izvijestio novinare o sastanku s novim pročelnikom Konzervatorskog odjela u Puli g. Zoranom Glivarecom. Pritom je  izrazio zadovoljstvo izmjenjenim informacijama s obzirom da je korektan odnos s Konzervatorskim odjelom od bitne važnosti za gradske projekte i investicije, u konkretnom slučaju investicije u obalni kolektor i kanalizaciju, a zbog osjetljivosti područja u kojem će se obavljati radovi.

Bilo je razgovora i o kolektivnom ugovorima za gradsku upravu, predškolske ustanove i ustanove u kulturi  s kojima je postignut dogovor te su potpisani aneksi kolektivnih ugovora. Predstoje pregovori i potpis ugovora za komunalna trgovačka društva budući da je intencija da se materijalna prava radnika izjednače u svim trgovačkim društvima.

Novinari su nadalje dobili informaciju o izradi Proračuna za 2011. čiji je prvi nacrt izrađen do 14. listopada. Konačni prijedlog Proračuna prema zakonskim propisima usvaja Gradsko vijeće kojemu do 15. studenoga  treba uputiti Proračun na usvajanje. Obveza je Gradskog vijeća da se Proračun usvoji do 31.prosinca  tekuće godine kako bi ga se moglo primjenjivati od početka slijedeće godine.

Prema naputku Ministarstva  financija RH zbog pada poreza na dohodak od 1,5% potrebno je smanjiti prihode pa sukladno tome i rashode u gradskom Proračunu što uvjetuje smanjenje programa unutar dozvoljenih okvira s time da se davanja za socijalu neće promijeniti.

Izrazio je zadovoljstvo napretkom radova na plinofikaciji grada koje izvodi Plinara d.o.o., a istovremeno rekao i da je svjestan poteškoća koje izazvaju ti radovi posebno u prometu.

Na temu imenovanja novog direktora Tržnice d.o.o., gradonačelnik je informirao da su se na natječaj javila tri kandidata i to Kapov Valter, Tomišić Maja i Perc Renato te da svi kandidati ispunjavaju vjete. Naveo je i zanimljivost da su djelatnici i zakupci Tržnice d.o.o. uputili "peticiju" kojom traže da im direktorica ostane trenutna vršiteljica dužnosti gđa. Mirjana Benčić koja je inače pročelnica gradske Službe za unutarnju reviziju i kontrolu.

Na novinarski upit da komentira ponašanje višnjanskog načelnika Matticha gradonačelnik je odgovorio da osuđuje bilo koju vrstu nasilja te smatra da bi osobe na ovakvim funkcijama trebale na drugačiji način rješavati probleme.

Komentirao je javne izjave predsjednika Sindikata Brune Bulića. Istaknuo je kako sindikati traže povećanje cijena tih usluga, a onda komentiraju kako je Pula najskuplji grad u državi.Traženje da se povise cijene komunalnih usluga kako bi se povećavale plaće i materijalna prava djelatnika tih komunalnih poduzeća smatra udarom na standard građana.

Vezano uz izgradnju Kružnog toka u Šijani na dva nivoa gradonačelnik je prisutne informirao da je parcelacijski elaborat izrađen te se mora sprovesti u katastru, dok su imovinska pravna pitanja odnosno vlasništvo zemljišta na kojem se nalazi postojeća Inina benzinska crpka riješena u korist Grada. Na novinarsko pitanje o stanju projekta City Gate, gradonačelnik je rekao da je sudski spor u tijeku te da je ishod neizvjestan.

Na upit o presudi o pitanju vlasništva nad Parkom Grada Graza gradonačelnik je odgovorio da je zadovoljan presudom Županijskog suda u Puli jer smatra da su parkovi javno dobro i da moraju biti u vlasništvu Grada a ne u privatnom vlasništvu. U svakom slučaju o predmetu će konačno odlučivati Vrhovni sud Republike Hrvatske.