Novosti

27/10/2010

Razgovor o unapređenju zaštite nacionalnih manjina Banja Luke i Pule

U sklopu projekta "SUSJEDSTVO" kojeg provodi Udruga HOMO u suradnji s kolegama iz Helsinškog parlamenta građana Banja Luka i Centra za regionalizam iz Novog Sada, te predstavnicima manjina iz Banja Luke, Prijedora, Tuzle, Novog Sada, Zrenjanina, Bora, Pule, Vodnjana i Umaga te podršku Europske komisije, došlo je do razmjene posjeta i povezivanja nacionalnih manjina i gradova na zajedničkim interesnim osnovama.

Tim povodom je delegacija Banja Luke boravila u Puli 25. i 26. listopada te se u Komunalnoj palači susrela s predstavnicima Grada Pule i predstavnicima nacionalnih manjina. Predloženo je potpisivanje Memoranduma o suradnji između udruženja nacionalnih manjina gradova Banja Luke i Pule kojim bi se osigurala najviša razina zaštite nacionalnih manjina i razvoj njihovog nacionalnog, kulturnog, jezičnog i vjerskog identiteta te očuvalo multikulturalno bogatstvo zajednica.  Razgovaralo se o prekograničnoj suradnji, EU projektima i suradnji s nacionalnim manjinama.

Delegaciju Banja Luke činili su Vladimir čukelić iz Odsjeka za nacionalne manjine Grada Banja Luke, Zdravko Ružela, vijećnik iz reda nacionalnih manjina Skupštine Grada Banja Luke i Stevo Havreljuk, predsjednik saveza nacionalnih manjina Republike Srpske. Grad Pulu predstavljali su zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin, pomoćnikom pročelnika za društvene djelatnosti Vinko Knez, stručna savjetnica za međunarodnu suradnju i projekte Loreta Gropuzzo, potpredsjednik Skupštine i vijećnik talijanske zajednice Ardemio Zimolo, vijećnica srpske nacionalne manjine Branka Daić Bursać, i predsjednik Vijeća talijanske nacionalne zajednice Ervin Quarantotto,