Novosti

28/10/2010

Pulske zelene oaze - uređen Zlatićev trg

Prošli tjedan su završeni radovi na krajobraznom uređenje Zlatićevog trga koji čini sastavni dio projekta "Pulske zelene oaze". Radovi su financirani, u sklopu pojačanog održavanja javnih zelenih površina, kroz Program održavanja komunalne infrastrukture za 2010. godinu Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Grada Pula. Inače ove godine obilježava se 100. godišnjica rođenja profesora Slavka Zlatića (glazbenog pedagoga, znanstvenika, skladatelja, glazbenog urednika i kritičara, publicista, dirigenta, antifašista i humanista).

Na neuređenoj zelenoj površini nalazio se stariji drvored i jedna grupa trajnica na središnjem dijelu travnjaka. Radovi na uređenju obuhvaćali su postavljanje sustava za navodnjavanje te zamjenu, odnosno navoz i razastiranje, plodne vrtne zemlje na ukupnoj površini od 210 m2 na kojoj je zasađeno grmlje i trajnice. Od biljnih vrsta predviđenih projektom krajobraznog uređenja zasađeni su grmovi Berberis thunbergii 'Atropurpurea nana', Osmanthus ilicifolius, Mahonia x media, Santolina chamaecyparissus, Lavandula angustifolia, Nandina domestica te Pittosporum tobira. Riječ je o domaćim, odnosno udomaćenim biljnim vrstama prilagođenim ovom klimatu.

Vrijednost radova na hortikulturnom uređenju zajedno s nabavom biljnog materijala iznosio je 45.000,00 kuna, a na postavljanju sustava za navodnjavanje iznosio je 25.000,00 kuna uz napomenu da je sav materijal potreban za sustav za navodnjavanje nabavljen krajem 2008. godine, kada je započeta priprema za uređenje navedene zelene površine. Međutim, zbog kasnije planiranih radova na sanaciji potpornog zida na istoj lokaciji radovi tada nisu realizirani. Po dovršetku radova na hortikulturnom uređenju, na stazu koja se proteže kroz zelenu površinu nakon ličenja i obnove vraćene su sve nedostajuće klupe.

Podsjetimo, projektom "Pulske zelene oaze", čiji je cilj širenje sustava za automatsko navodnjavanje i promjena načina uređenja zelenih površina, želimo hortikulturno urediti nove i postojeće zelene površine u Puli. Ovakvo sustavno hortikulturno uređenje zelenih gradskih površina inicirano je korištenjem vode s izvora Karolina, korištenje koje je primarno započeto za zalijevanje površina oko Arene. Od sadnog materijala  na takvim površinama, uglavnom  su  zasađene  trajnice koje su se pokazale kao odličan odabir u našem podneblju jer, osim što dobro podnose visoke temperature, one su najljepše i cvjetaju upravo u ljetnim mjesecima.