Novosti

29/10/2010

Odgajatelji i stručni suradnici dobili certifikat za provođenje Baby Sign programa - znakovnog jezika beba

U dječjem vrtiću Izvor u Puli održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen Baby Signs program. Konferenciji su nazočili pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Erik Lukšić, ravnateljica Dječjih vrtića Pula Mariza Kovačević i psihologica dječjeg vrtića Veruda Irena Brajković. Ovim certifikatom Dječji vrtići Pula postaju sedmi vrtić u Republici Hrvatskoj čiji su odgajatelji i stručni suradnici dobili certifikat za provođenje Baby Signs programa, raspoznavanja znakovnog jezika beba.

Znakovni jezik za bebe je jednostavan i prirodan način komuniciranja s djetetom prije no što ono progovori. Baby Signs® program, razvile su Dr. Acredolo i Dr. Goodwyn, profesorice psihologije na kalifornijskom sveučilištu Davis. Rezultati istraživanja pokazali su da znakovni jezik pomaže položiti čvrste temelje učinkovite komunikacije, koji će ostati s djecom dugo nakon što progovore i "nestane" znakovni jezik.

Mariza Kovačević je istaknula da vrtić vrši edukaciju svojih odgajatelja te će nastojati širiti program, budući da je ustanova vrlo velika. Dječji vrtić Izvor je prvi vrtić koji je dobio certifikat za provođenje Baby Signs programa jer je vrtić s najviše jasličkih skupina na jednom mjestu.

Irena Brajković, stručna suradnica koja je aktivno sudjelovala u programu i psiholog vrtića Veruda, pojasnila je zašto je program značajan. Riječ je o znakovnom jeziku, odnosno nizu znakova koji objašnjavaju riječi, a koriste ga djeca od 6 mjeseci starosti do 2 godine. Radi se zapravo o nadogradnji komunikacije između djece, roditelja i odgajatelja. Putem znakova djeca izražavaju emocije, potrebe i želje, a ukoliko ih odgajatelji i roditelji razumiju, to umanjuje frustracije, nezadovoljstvo, agresivnost i pozitivno utječe na samopoštovanje i ukupni socio-emocionalni i intelektualni život djeteta. Djeca će od ovog programa imati izuzetnu korist jer će razvijati predverbalne i verbalne sposobnosti. Psihologica Brajković je na kraju pokazala nekoliko znakova koje koriste djeca poput: volim mamu i tatu, medo, igrati se, promijeniti pelenu, piti mlijeko, piti sok, lav, mačka, riba, auto, gladan, sretan, stani.