Novosti

02/11/2010

Pulske zelene oaze - uređenje Parka Vlade Gotovca

U sklopu projekta Pulske zelene oaze tijekom srijede, 27. listopada, započeli su radovi na uređenju Parka Vlade Gotovca - zelene površine smještene na križanju Radićeve i Dobriline ulice u Puli. Radovi se izvode kroz Program održavanja komunalne infrastrukture za 2010. godinu, a u sklopu pojačanog održavanja javnih zelenih površina. Izvođenje radova se poklopilo s odlukom Gradskog vijeća Grada Pule o imenovanju navedene zelene površine "Parkom Vlade Gotovca" (poznatog hrvatskog liberalnog političara, filozofa, pjesnika i govornika) čija se 10. godišnjica smrti i 80. godišnjica rođenja obilježava ove godine.

Projekt krajobraznog uređenja izrađen je od strane Odsjeka za zaštitu okoliša Grada Pule. Uređenje do tada neuređene zelene površine predviđa ukupnu površinu od 673 m2na kojoj je do sada bilo nekoliko grmova i starijih stabala. Na dijelu uz pješačku površinu bile su postavljene klupe koje su zbog dotrajalosti uklonjene. Na mjesto starih, bit će postavljene nove klupe s naslonom.

Radovi obuhvaćaju postavu sustava za navodnjavanje te zamjenu, odnosno navoz i razastiranje plodne vrtne zemlje na ukupnoj površini od 520 m2na kojoj je planirana sadnja grmlja i trajnica. Od biljnih vrsta predviđenih projektom krajobraznog uređenja sadit će se Berberis thunberghii, Abelia floribunda, Pittosporum tobira 'nana', Lavandula officinalis, Santolina rosmarinifolia, Photinia x fraserii, Pinus mugo, Juniperus pfitzeriana/Thuya sp., Juniperus horizontalis, Juniperus squamata, Jaminum nudiflorum, Chamaecyparis lawsoniana.

Vrijednost radova na hortikulturnom uređenju zajedno s nabavom biljnog materijala iznosi 45.000,00 kuna, dok je za postavu sustava za navodnjavanje predviđeno 20.000,00 kuna, uz napomenu da je sav materijal potreban za postavu sustava za navodnjavanje nabavljen krajem 2008. godine.