Novosti

03/11/2010

Odvojeno prikupljanje otpada "Od vrata do vrata" kreće na Velom Vrhu

Nakon uspješno provedenog pilot projekta odvojenog prikupljanja otpada "od vrata do vrata" u Mjesnom odboru Nova Veruda, velikog odaziva građana i izvrsnih rezultata u prikupljanju komunalnog otpada, Pula Herculanea i Grad Pula odlučili su takav način selektivnog prikupljanja otpada proširiti i na Mjesni odbor Veli Vrh.

Novi način odvojenog prikupljanja otpada u Mjesnom odboru Veli Vrh započinje početkom mjeseca studenog 2010. godine. Projekt "od vrata do vrata" obuhvatit će sljedeće ulice na Velom Vrhu: Braće Leonardelli, Paduljski put, Samager, Sponzina, Karšiole, Varetonova štancija, Brist, Paganorska, Prilaz cerella, Fojba i Valdenaga (približno 350 obitelji).

U poštanske sandučiće građana koji su obuhvaćeni projektom već su dostavljene sve informacije potrebne za sudjelovanje: brošura o načinu i pravilima razvrstavanja otpada i kalendar odvoza pojedine vrste otpada. Građanima su dostavljene i raznobojne vrećice namijenjene odvajanju pojedine vrste sirovina.

Vrećice će se prikupljati svakog četvrtka s time da se prvi i treći četvrtak u mjesecu prikupljaju plave vreće, drugi četvrtak žute, a zadnji četvrtak zelene vrećice. Mještani ovog dijela MO Veli vrh u dane sakupljanja odložit će svoju vrećicu ispred kuće između 6 i 9 sati, a vozilo Pula Herculanee će nakon toga sakupiti iste do 12 sati.  Prvi dan prikupljanja je četvrtak, 4. studenoga 2011., kada će se prikupljati papir i karton odložen u plavim vrećicama.

Prema Planu gospodarenja otpadom grada Pule i u skladu sa zakonskim okvirima svi zajedno  imamo cilj i obvezu postizanja što većih količina odvojeno prikupljenog otpada kako bismo na odlagalište odložili što manje količine, a izdvojene sirovine iskoristili u daljnjim procesima proizvodnje novih proizvoda te time zaštitili okoliš. Dosadašnja iskustva, potvrđuju da metoda "od  vrata do vrata" postiže najbolje rezultate u selektivnom prikupljanju otpada kako u drugim zemljama tako i kod nas. Građani MO Nova Veruda samo su u 2010. godini sakupili su oko 26 tona vrijednih sirovina, što znači da je svaka obitelj izdvojila najmanje 350 kg korisnih sirovina.

I ovim putem pozivamo sve građane Mjesnog odbora Veli Vrh da se aktivno uključe u nov način selektiranja otpada.