Novosti

04/11/2010

Otvoreni Dani zaštite i spašavanja na Stoji

Danas je održano svečano otvorenje Dana zaštite i spašavanja na prostoru dvorane i igrališta Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu na Stoji. Dani zaštite i spašavanja održavaju se od 3. do 5. studenoga u Puli. Otvorenju su nazočili zamjenik gradonačelnika Grada Pule  i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Fabrizio Radin, zamjenik župana Istarske županije Vedran Grubišić, zapovjednik Javne Vatrogasne postrojbe Dino Kozlevac, zamjenik župana Splitske županije Ante Sanader, zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković, predstavnici općine i gradova Istarske županije tepredstavnici institucija i udruga Hrvatske, Slovenije i Italije, koje se bave djelatnošću zaštite i spašavanja.

Fabrizo Radin je pozdravio nazočne i uputio čestitke i zahvale svima koji pomažu u raznim kriznim situacijama te istaknuo kako se nada da će ova manifestacija uspjeti postići osnovni cilj, a to je upoznavanje mlađih naraštaja potrebama učinkovite službe Zaštite i spašavanja, službe koja je u svakom trenutku pripravna učiniti sve da spasi živote u izvanrednim situacijama. Gostima je zaželio ugodan boravak u Puli.

Dino Kozlevac, zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije, pozdravio je sve prisutne te istaknuo kako je cilj Dana zaštite i spašavanja omogućiti svim pravnim osobama na području Istarske županije, udrugama građana i svim zainteresiranima koji profesionalno i volonterski obavljaju djelatnosti pomoći ljudima da demonstriraju naučene vještine i znanja na području zaštite i spašavanja. Kozlevac je istaknuo kako je sustav kvalitetan, dobro organiziran te kako ga karakterizira visoka koordinacija.

U sportskoj dvorani na Stoji, održava se izložba i prezentacija hrvatskih tvrtki koje se bave proizvodnjom i trgovinom tehničkih sredstava i opreme iz područja zaštite i spašavanja, a održava se i akcija mjerenja tlaka i šećera u krvi za posjetitelje. Svi posjetitelji moći će pogledati pokazne vježbe operativnih snaga zaštite i spašavanja.

U programu između ostalih sudjeluju: Vatrogasna zajednica Istarske županije, PVZ, JVP i DVD Istarske županije, Mup, Zavod za javno zdravstvo Istre, Društvo crvenog križa Istre, Istarski speleološki savez, HGS- stanica Pula, Ronilački savez Istre, Herculanea, Vodovod, Istarski domovi zdravlja, HEP te brojni gosti iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Sudjeluje i 15ak proizvođača i distributera opreme iz Zagreba, Rijeke, Umaga, Čakovca i Splita.