Novosti

09/11/2010

Podjela malih posuda za komunalni otpad u MO Nova Veruda

Nakon uspješno provedenog pilot projekta selektivnog prikupljanja otpada pod nazivom "Od vrata do vrata" domaćinstva u MO Nova Veruda  u potpunosti su spremna krenuti u nov način sakupljanja komunalnog otpada. Kvalitetnim upravljanjem otpadnim sirovinama, u samo devet mjeseci 2010. godine, građani Nove Verude prikupili su 26 000 kg vrijednih sirovina. Time je spriječeno korištenje novih sirovina za proizvodnju i ušteđen prostor na odlagalištu od čak 100 m3. Građani su odvojenim odlaganjem smeća premašili vlastiti rekord koji je u odnosu na prošlu godinu veći za 1 520 kg!

Stečene navike u ovom projektu podloga su za daljnji razvoj sustava selektivnog prikupljanja. U sljedećoj će se fazi nastojati individualizirati svako domaćinstvo na način da mu se dodijeli vlastita posuda za komunalni otpad. Time će se u budućnosti stvoriti preduvjeti za obračun cijene odvoza prema principu "plati koliko proizvedeš", što će dodatno stimulirati domaćinstva na selekciju.

Naime, tijekom studenog i prosinca 2010. godine svako domaćinstvo Nove Verude dobit će spremnik za komunalni otpad od 120 litara. U spremnike će domaćinstva odlagati svoj komunalni otpad, a spremnike će stavljati na dan odvoza na nogostup ispred vrata. Tijekom studenog 2010. godine domaćinstva će putem letaka biti informirana o podjeli spremnika, te o načinima prikupljanja  komunalnog otpada. Selektivan otpad će domaćinstva Nove Verude i dalje odlagati u vrećice prema utvrđenom Kalendaru odvoza.

Domaćinstva koja žive u zgradama na području Nove Verude i dalje će komunalni otpad odvajati u zajednički spremnik ispred svoje stambene zgrade.

Na području MO Nova Veruda bit će tako podijeljeno 774 posude za obiteljske kuće od 120 l i 28 posuda za stambene zgrade od 770 l. Nakon podjele spremnika dosadašnje zajedničke kante za komunalni otpad od 770 l bit će uklonjene.

O podjeli spremnika pravovremeno ćemo informirati domaćinstva putem letaka i medija, a za sva pitanja građana ostajemo otvoreni u Pula Herculanea-i na broj telefona 638-416.