Novosti

17/11/2010

U Puli će prof.dr Radman istraživati pozitivan utjecaj autohtonih istarskih namirnica

U sjedištu Istarske županije u Puli svečano je potpisan Sporazum o poslovnoj suradnji na projektu  Referalnog centra za mjerenje antioksidacijskog potencijala mediteranskih namirnica između Istarske županije i  Mediteranskog instituta za istraživanje mora (MedILS) iz Splita. Sporazum su potpisali župan Istarske županije Ivan Jakovčić i ravnatelj instituta MedILS prof.dr.sc. Miroslav Radman u nazočnosti gradonačelnika Pule Borisa Miletića, direktora Istarske razvojne agencije Darka Lorencina i savjetnika pri MedILSu Edvina Jurina.

Župan Ivan Jakovčić je zahvalio profesoru Radmanu na odabiru upravo grada Pule za daljnji istraživački rad. Pritom je istaknuo kako je Istarska županija dostigla značajan stupanj razvoja na području poljoprivrede, turizma i industrije, ali da joj još nedostaje snažniji ulazak u područje znanosti, inovacija i istraživanja što će ostvariti upravo istraživanjem antioksidanata u istarskim namirnicama prof.dr.sc. Miroslava Radmana.

Profesor Radman ukratko je pojasnio o kakvom se istraživanju radi. Istaknuo je kako je oksidacija osnova odumiranja stanica te kako su antioksidanti pronađeni u neuništivim životinjicama i bakterijama što dokazuje njihovu korisnost. Napomenuo je da u našim namirnicama možemo mjeriti kapacitet antioksidanata, u svrhu sprječavanja oksidacije. Želja je instituta mjeriti kvalitetu života, uspoređivati namirnice i omogućiti pravilan izbor. Radman vjeruje kako će se sve ovo razvojem projekta u Istri moći uraditi brže i efikasnije.

Radi se o mjerenju utjecaja konzumacije istarskih proizvoda na organizam čovjeka. Prva će mjerenja uključivati voće i povrće, maslinova ulja i crno vino. Prioritet suradnje bit će istraživanje i razvoj izvornih istarskih poljoprivrednih proizvoda u cilju stvaranja osnove za proizvodnju, zaštitu i tržišnu valorizaciju tipičnih istarskih proizvoda Istre i njene prepoznatljivost kao gospodarski konkurentne, znanstveno atraktivne, a zdravstveno i ekološki sigurne regije.

Navodi se kako nigdje u Europi ne postoji takav laboratorij što je prilika ovom projektu za velik iskorak i novu dimenziju za proizvođača. Ovo je ujedno nastavak ulaganja u promociju zdravih proizvoda i zdravog života. Predviđa se da bi se laboratorij mogao otvoriti već za šest mjeseci, ovisno o brzini nabave opreme, dok stručna naobrazba osoba koje će tamo raditi može započeti već sada. Laboratorij bi mogao samostalno raditi do kraja slijedeće godine.

U Proračunu Istarske županije za 2010. godinu osigurat će se financijska sredstva u okvirnom iznosu od 400.000 kuna za kupnju opreme i uspostavu laboratorija te osigurat poslovni prostor od 100 m2 u sklopu Metrisa te jedan ili više djelatnika za rad na projektu. Za transfer i monitoring te sustavno znanstveno unapređivanje i publikacijske aktivnosti osigurat će se iznos od 200.000 kuna.