Novosti

19/11/2010

Održan Caffe sa sindacom

Danas je u Komunalnoj palači održan "Caffe sa sindacom", redovito mjesečno druženje na kojem gradonačelnik Boris Miletić neformalno razgovara s predstavnicima medija o aktualnim gradskim pitanjima.

Gradonačelnik se na početku osvrnuo na nemili događaj u Poreču gdje je napadnut zamjenik gradonačelnika Edo Kos. Gradonačelnik Miletić je osudio svako nasilje i iskazao uvjerenje kako će nadležne službe pronaći počinitelja.

Istaknuo je kako se Gradska uprava u proteklom periodu ponajviše bavila izradom Proračuna za 2011., koji je smanjen zbog pada prihoda. Obveza je Gradskog vijeća usvojiti Proračun do 31. prosinca tekuće godine kako bi ga se moglo primjenjivati od početka sljedeće godine. Zbog odluke Ministarstva financija RH kojom je smanjen porez na dohodak za 1,5% bilo je potrebno sukladno tome smanjiti i rashode u gradskom Proračunu vodeći računa da se socijalna davanja neće mijenjati.

Gradonačelnik je najavio za utorak 23. studenog, tematsku sjednicu Gradskog vijeća o zaštiti okoliša: prezentaciju Projekta energetske učinkovitosti na javnoj rasvjeti grada Pule te prezentaciju Projekta izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Unatoč krizi uspješno je pripremljen program "Prosinac u gradu",  a i ove godine će se doček Nove Godine organizirati na pulskom Forumu uz domaće izvođače.

Na upit za komentar o situaciji u Glasu Istre i Atlantice u stečaju, Miletić je istaknuo kako je razgovarao s radnicima i vodećim ljudima brodogradilištu Uljanik, te da je u Atlantici odlučeno da se ide u stečaj jer se dogovor nije mogao postići. Dodao je kako cijeni nastojanje radnika Glasa Istre da se dogovorom riješi nastao spor.

Na pitanje podržava li mišljenje župana Jakovčića kako bi realizacijom projekta Brijuni Rivijera i izgradnjom golf igrališta bila otvorena nova radna mjesta i dan uzlet južnog dijela Istre, Miletić se složio kako svakako moramo razvijati uslužnu djelatnost jer to je prednost ovog podneblja zbog ugodne klime i visokih temperatura za ovaj dio godine, ljepote krajolika i eno-gastronomskog sadržaja.  Igranje golfa bi zasigurno privuklo veliki broj turista. Ujedno bi stavljanjem u funkciju bivših vojnih nekretnina, uz poboljšanje turističkog proizvoda kroz nove sadržaje došlo do otvaranja značajnog broja novih radnih mjesta. Moraju se dobro sagledati postojeći resursi kako bi ih se što kvalitetnije iskoristilo.

Na novinarski upit hoće li potpisivanje sporazuma o razvijanju originalnog projekta mjerenja antioksidacijskog potencijala mediteranskih namirnica između Županije i MedILS-a donijeti koristi za grad Pulu, gradonačelnik je istaknuo kako je velika čast i zadovoljstvo imati u gradu znanstvenika poput Miroslava Radmana. Njegov rad i doprinos znanosti poznati su ne samo u Hrvatskoj već u cijelom svijetu i jedan ovakav laboratorij donijet će ne samo novo zapošljavanje već i brojne druge dalekosežne prednosti.