Novosti

23/11/2010

Uspjeh akcije "Živim život bez nasilja u Puli- završna manifestacija u OŠ Veli Vrh

U Policijskoj upravi istarskoj održana je tiskovna konferencija u okviru akcije "Živim život bez nasilja". Konferenciji su, uz načelnika PU istarske Mladena Blaškovića, nazočili pročelnik Kabineta župana Istarske županije Miodrag Čerina, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Erik Lukšić, koordinatorica "Sigurne kuće Istra" Jadranka Černjul, voditeljica Odsjeka za prevenciju PU Istarske Alica Rosić Jakupović i voditeljica odsjeka maloljetničke delikvencije PU Istarske i članica gradskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Štefanija Prosenjak Žumbar te pjevačica grupe Nola Gabrijela Jelenić Galant.

Načelnik Blašković je istaknuo kako je "Živim život bez nasilja" naziv kampanje koju su pokrenuli Ministarstvo unutarnjih poslova i Ujedinjeni narodi u RH. Povod akcije su 25. studeni, kada se obilježava Međunarodni dan sprječavanja nasilja nad ženama te zaključci međuresornog sastanka "Nasilje u obitelji i nad ženama", kojeg je početkom listopada iniciralo Ministarstvo unutarnjih poslova. Nositelji projekta su MUP RH i UN u RH, a partneri u provođenju aktivnosti su: Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (Obiteljski centri), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstvo pravosuđa, Agencija za odgoj i obrazovanje te Udruge civilnog društva. Cilj preventivnih aktivnosti je senzibiliziranje javnosti na problem nasilja te poticanje građana, a posebno žrtava, na prijavljivanje obiteljskog nasilja. Rekao je kako nasilje nije društveno prihvatljivo i stoga ga se ne smije tolerirati, policija svojim djelovanjem želi doprinijeti učinkovitijim aktivnostima pri pomoći žrtvama. Zahvale na suradnji i angažmanu u ovoj akciji uputio je Istarskoj županiji, Gradu Puli, Državnom odvjetništvu, sudovima od Općinskog do Županijskog, srednjim i osnovnim školama te njihovim ravnateljima i profesorima, a zahvalio se i Gabrijeli, pjevačici grupe Nola, koja je prepoznala važnost akcije i sama se u nju uključila.

Alica Rosić Jakupović istaknula je da se akcija "Živim život bez nasilja", koja je počela u ponedjeljak, 8. studenog a  traje  do 24. studenog, provodi na području svih policijskih uprava u Hrvatskoj, a namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima, roditeljima, te cjelokupnoj zajednici. Do danas je u svim srednjim školama za učenike viših razreda održano predavanje o obiteljskom nasilju te su im puštani razni televizijski spotovi koji su prikazivali nasilje u obitelji, nakon čega su učenici odgovarali na anketna pitanja da se čuju i njihova razmišljanja o tome. Najavila je ujedno da će sutra, u školi Jurja Dobrile u Pazinu u 13 sati, biti organizirana debata na temu "Da li prijaviti nasilje ili ne?"

Na tiskovnoj je konferenciji pored ostalog najavljeno i održavanje završne manifestacije "Živim život bez nasilja" u OŠ Veli Vrh u Puli, gdje će 24. studenog u vremenu od 17 do 19 sati, biti prikazana izložba radova učenika koji su kroz likovne radionice sudjelovali u akciji, a predviđene su i razne sportsko-zabavne aktivnosti.

Štefanija Prosenjak Žumbar istaknula je da nasilje nažalost postaje stil ponašanja među mladima i stoga je potrebno upravo njih podučiti da imaju pravo izbora i da nikada ne treba šutjeti te kome se mogu obratiti za pomoć.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u čijoj je nadležnosti borba protiv svih oblika kriminala te zaštita imovine i sigurnosti građana, provodi niz mjera i aktivnosti s ciljem da postane prepoznatljiv servis građanima koji u partnerstvu s njima aktivno doprinosi smanjenju pojave kriminaliteta, odnosno povećanju sigurnosti u gradu Puli. Vijeće za Komunalnu prevenciju Grada Pule je osnovano s ciljem razvoja programa prevencije kriminaliteta na području grada Pule radi sigurnosti građana, materijalnih dobara i zajednice u cjelini, kroz partnerstvo i zajedničko planiranje te djelovanje različitih tijela vlasti, javnih službi i građana. U tijeku su pripreme za sjednicu radne grupe za mlade i obitelj koju je imenovalo Vijeće za komunalnu prevenciju, a koja će pripremiti program obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti, kao i konkretnije aktivnosti vezane uz utvrđene sigurnosne prioritete, počevši od zlouporabe opojnih droga i alkohola, preko vršnjačkog nasilja, nasilja u obitelji, problema ponašanja u prometu te vandalizma.