Novosti

02/12/2010

Održana tiskovna konferencija o donesenim aktima Gradonačelnika

Gradonačelnik Boris Miletić je uz nazočnost gradskih pročelnika održao konferenciju za medije o aktima donesenim u razdoblju od 18. studenog do 1. prosinca 2010. godine.

U navedenom je razdoblju doneseno ukupno trideset i šest akata. Donesena je Odluka o pružanju pomoći osobama koje su pretrpjele štetu uslijed elementarne nepogode koja je zadesila Grad Pulu 24. i 25. rujna 2010. godine, prilikom čega su od poplave najviše stradala naselja Štinjan i Veli Vrh te uži centar grada. Građani i pravni subjekti prijavili su gradskoj upravi štete od posljedica nevremena na objektima osobno ili putem mjesnih odbora. Gradsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda za Grad Pulu razmotrilo je prikupljene podatke vezane uz štete od poplave i predložilo davanje pomoći fizičkim osobama, vlasnicima objekata na navedenom području, kroz oslobađanje od plaćanja komunalne naknade u 2011. godini.

Donesen je Zaključak o utvrđivanju prijedloga Proračuna Grada Pule za 2011. godinu. Proračun Grada Pule za 2011. godinu planiran je u iznosu od 315.620.000,00 kuna. Proračun za 2011. godini manji je za 15,32% od lanjskog. Recesija, pad gospodarske aktivnosti i povećanje nezaposlenosti obilježili su 2010. godinu, što je u konačnici rezultiralo i manjim prihodima u proračunu. Prema Smjernicama Ministarstva financija u 2011. godini predviđen je rast BDP-a za 1,5%, ali uz smanjenje poreznih prihoda. Prihodi od poreza na dohodak manji su za 1,81% u odnosu na plan 2010. godine. Od 01. srpnja 2010. godine izmijenjen je Zakon o porezu na dohodak koji direktno utječe na smanjenje prihoda jedinica lokalne samouprave. Zabilježena je tendencija pada navedenih prihoda kod svih jedinica lokalne samouprave. Prema analizi Udruge gradova od 01. srpnja do 31. listopada prihodi od poreza na dohodak u prosjeku su manji za 11,6%. I u takvim nepovoljnim okolnostima ovim Proračunom su se nastojala zadržati socijalna prava na dostignutoj razini kao i poticaji gospodarstvu. Nastavlja se i s izradom prostorno planske dokumentacije, osiguravaju se veća sredstva za projekte oborinske odvodnje, nastavlja se izgradnja kanalizacije te se u svim drugim djelatnostima nastojalo osigurati dostatna sredstva za funkcioniranje u ovim teškim gospodarskim prilikama. Nenamjenski dio proračuna iznosi 174.487.000,00 kuna ili 55,28%, a namjenski dio proračuna iznosi 141.133.000,00 kuna ili 44,72 %.

Donesen je Zaključak o utvrđivanju Konačnog prijedloga Urbanističkog plana uređenja "Lučice Delfin". Ovim se Zaključkom utvrđuje Konačni prijedlog Urbanističkog plana uređenja "Lučice Delfin" i to nakon usvojenog Izvješća o provedenoj javnoj raspravi prijedloga, utvrđenog Nacrta konačnog prijedloga Plana, te njegovog upućivanja tijelima i osobama određenim posebnim propisima radi davanja mišljenja. Navedeni akt, na temelju prethodno pribavljenog mišljenja Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije, uputit će se Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva radi ishodovanja suglasnosti.   Donesen je Zaključak o odobrenju produženja radnog vremena ugostiteljskim objektima za vrijeme održavanja 16. Sa(n)jma knjige u Istri. Ovim Zaključkom omogućava se ugostiteljskim objektima na području Grada Pule, produženje radnog vremena do 2,00 sata, u razdoblju održavanja 16. Sa(n)jma knjige u Istri, od 03. do 12. prosinca 2010. godine

Navedeni, kao i svi ostali akti gradonačelnika doneseni u razdoblju od 18. studenog do 1. prosinca 2010. dostupni su na službenim internetskim stranicama Grada Pule u poglavlju 'Akti gradonačelnika'.