Novosti

08/12/2010

Priopćenje uprave Pula Herculanee

Sveopće smanjenje gospodarske aktivnosti i dugotrajna gospodarska kriza, te povećanje nezaposlenosti dvojako utječu na poslovanje i poslovni rezultat Pula Herculanee:

-         smanjenje investicija odražava se na manji opseg aktivnosti Pula Herculanee kroz smanjenu potrebu za našom operativom, a time i manjim prihodima

-         opća nelikvidnost u gospodarstvu ali i povećanje broja nezaposlenih odražava na lošiju naplatu naših usluga.

Procjenjuje se da će Pula Herculanea ovu poslovnu godinu završiti s gubitkom od oko 1,5 milijuna kuna. Prošla godina završena je pozitivnim poslovanjem (50.000 kuna). Usprkos tome, naglašavamo da je poduzeće likvidno i uredno izvršava sve svoje obveze. Pula Herculanea komunalno je poduzeće koje djeluje na hrvatskom tržištu i dijeli iste probleme koje pogađaju sve gospodarstvenike u Puli, Istri i Republici Hrvatskoj. Ni po čemu nismo i ne možemo biti izuzetak, osim po tome što jedini obavljamo određene komunalne usluge na području Grada Pule.

Radnicima Pula Herculanee je osim uredno, redovito isplaćivanih plaća isplaćen, dodatno isplaćen regres u iznosu od 2.500,00 kuna, dar za djecu u vrijednosti od 600 kuna, dar u naravi za Uskrs 400kn. Nažalost, veliki broj naših sugrađana ali i veliki broj ljudi diljem  Hrvatske nemaju te pogodnosti.

Ipak, i pored izjava Sindikata u kojima se čak insinuira i da se Pula Herculanea namjerno gura u gubitak, vjerujemo da je svima jasno da je potrebno postići dogovor,  jer svi zajedno, a ponajprije sindikati moramo pokazati solidarnost i razumijevanje za tešku gospodarsku situaciju u kojoj se nalazi cjelokupno društvo. Nedopustivo je u privilegiranoj situaciji u kojoj se nalazimo jer nemamo konkurenciju na području grada Pule neodgovorno se ponašati prema građanima Pule koji nas plaćaju i koji dobivaju naše račune bez obzira u kakvoj su trenutnoj situaciji.

Kada govorimo o dugovima i naplati najveći dužnik Pula Herculanee je Opća bolnica Pula s ukupnim dugom od preko 1,6 milijuna kuna. S Općom bolnicom sklopljen je sporazum o obročnom plaćanju kojega se bolnica uredno pridržava pa se dug polagano smanjuje. Od ostalih gospodarskih subjekata kao što su Arenaturist, FIO, Barbariga turist poduzeće su pravne radnje radi naplate potraživanja. I za sva potraživanja društvo poduzima sve moguće mjere kako bi ista naplatilo. Ipak i tu moramo pokazati stupanj društvene odgovornosti, jer što bi se dogodilo kada bismo zbog duga blokirali račun pulskoj bolnici?

S obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju uprava je kao i proteklih godina bila primorana uvesti dodatne mjere štednje i racionalizacije. Slijedom navedenog nastavlja se s već započetim investicijama za koje su osigurana financijska sredstva, kao što je slučaj s  kanalizacijom za koju smo osigurali financijska sredstva kroz programe HBORa i Hrvatskih voda. Sve ostale investicije koje nisu nužne za redovno obavljanje djelatnosti u ovom trenutku stavljene su na čekanje, ali kvaliteta usluga nije ugrožena.