Novosti

15/12/2010

Betlehemsko svjetlo stiglo u Pulu

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić je od članova Saveza izviđača Pule preuzeo jučer na Forumu Betlehemsko svjetlo, simbol ljubavi i mira.
Betlehemsko svjetlo će biti izloženo u predvorju Komunalne palače sve do Badnjaka kada će biti preneseno u pulsku Katedralu, gdje će građani moći doći zapaliti svijeće i prenijeti blagoslovljen plamen u svoje domove.

Ideja Betlehemskog svjetla mira rođena je na Božićnu večer 1986.  na austrijskoj televiziji u emisiji "Svjetlo u mraku" u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, kada je jedna gledateljica odlučila, kao zahvalu, pokloniti svjetiljke umjesto uobičajenih darova.

Svake godine u tjednu prije Božića, jedno dijete iz Austrije zaputi se u Betlehem i u "Spilji rođenja" zapali Betlehemsko svjetlo. To svjetlo se tada avionom doprema u Austriju, u Beč. Tamo se okupe predstavnici europskih izviđačkih organizacija i Svjetlo odnose u svoje države gdje ga  izviđači  dostavljaju u crkve, bolnice i domove u želji širenja pozitivnih vrijednosti koje često zanemarujemo: strpljenje, razumijevanje i prijateljstvo.

Prvi je put 1991.  godine u Hrvatsku Betlehemsko svjetlo iz Beča donio ondašnji predsjednik Vlade Republike Hrvatske, gospodin Franjo Gregurić. Od 1992. godine Betlehemsko svjetlo donose isključivo izviđači Saveza Hrvatske.