Novosti

17/12/2010

Nagrada Istriana dodijeljena najuspješnijim pojedincima u Istarskoj županiji

Danas je u pulskom kinu "Valli" održana dodjela prestižne nagrade Istriana koja se već treću godinu zaredom dodjeljuje najuspješnijim pojedincima Istarske županije. Projekt "Istriana" je zamišljen kao poticaj i javna nagrada koja se dodjeljuje u šest kategorija: gospodarstvo, zdravstvo, kultura, glazba, sport i kategorija po izboru slušatelja Radio Pule.

Statua "Istriana" rad je pulskog kipara Erosa Čakića.

U kategoriji gospodarstva bili su nominirani Tullio Fernetich, vlasnik uspješnog obiteljskog hotela San Rocco u Brtonigli, Graciano Rudan, vlasnik i predsjednik Uprave tvrtke Rudan d.o.o. iz Žminja te Branko Hanžek, direktor i član Uprave tvrtke Solaris d.o.o.

U kategoriji zdravstva bili su nominirani specijalist kirurg dr. Ivica Fedel te dr. Loredana Labinac Peteh, koja je i predsjednica istarske podružnice Hrvatskog liječničkog zbora.

S područja kulture nominirani su bili povjesničar, enciklopedist, urednik, kolumnist i diplomat Miroslav Bertoša, kipar i slikar Josip Diminić, prorektorica za nastavu na pulskom Sveučilištu i skladateljica čeni Dekleva-Radaković te redatelj, osnivač i umjetnički direktor kazališta Dr. Inat Branko Sušac.

Nominirani u kategoriji sporta bili su drugi najbolji vaterpolist po izboru Svjetske vaterpolske federacije Puljanin Damir Burić, svjetska prvakinja u kuglanju Porečanka Marijana Liović, europski prvak u kick boxingu Boris Mišković iz Rovinja te europski prvak u boćanju i osvajač brončane medalje Buzećana Gianfranco Santora.

U kategoriji glazbe bili su nominirani dugogodišnji voditelj Big Banda grada Pule Davor Lorković, istarski violončelist s međunarodnim ugledom Stjepan Hauser, poznata istarska pjevačica Radojka Šverko te dobitnici Porina za pjesmu godine grupa Nola.

Pobjednike su izabrali gradonačelnici i načelnici općina u Istri, predsjednici uprava najvećih gospodarskih subjekata u županiji, čelnici kulturnih, glazbenih i sportskih institucija, novinari te slušatelji Radio Pule.

Laureati ovogodišnjeg "istarskog oskara" su:

-         u kategoriji Izbor slušatelja Radio Pule - Serđo Valić - glazbenik i honorarni voditelj i tehničar na Radio Puli

-         u kategoriji sport - Damir Burić - drugi najbolji vaterpolist po izboru Svjetske vaterpolske federacije

-         u kategoriji kultura - Josip Diminić - kipar i slikar

-         u kategoriji zdravstva - dr. Ivica Fedel

-         u kategoriji glazbe - grupa Nola i

-         u kategoriji gospodarstva - Branko Hanžek - direktor tvrtke Solaris d.o.o..

Gradonačelnik Boris Miletić ovu je prestižnu nagradu uručio Gabrieli Galant, pjevačici grupe Nola.