Novosti

22/12/2010

Energetska učinkovitost - HEP ESCO

HEP ESCO je za Grad Pulu razvio, sufinancirao i izveo energetski učinkovit projekt obnove i modernizacije javne rasvjete grada Pule. Ukupna vrijednost projekta je 11,8 milijuna kuna, od čega je udio Grada Pule 6.4 milijuna kuna, a udio HEP ESCO 5,4 milijuna kuna.  Modernizacijom sustava javne rasvjete postignuta je ukupna ušteda od čak 1,1 milijuna kuna godišnje.

Ovim projektom obuhvaćene su glavne prometnice u gradu ali i manje ulice po naseljima u kojima je još uvijek u upotrebi veliki broj starih živinih svjetiljki. Kako bi se dobila veća učinkovitost sustava javne rasvjete, u sklopu ovog projekta zamijenjeno je 2.100 starih rasvjetnih tijela novima, servisirano je i modernizirano 133 postojećih svjetiljki, dok je 203 svjetiljke premješteno. Modernizacijom 45% svjetiljki u sustavu postignute su uštede energije od 20,6%.

Kvaliteta rasvjetnog sustava je povećana, a troškovi za održavanje moderniziranog sustava su manji a smanjeno je i onečišćenje okoliša kod proizvodnje električne energije kao i  ne manje bitno svjetlosno onečišćenje.