Novosti

28/12/2010

Održana tiskovna konferencija o predškolskom odgoju - 2100 pulskih mališana u vrtićima po jednakoj cijeni

Danas su pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić, pročelnik Ureda Grada Bernard Zenzerović i pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti Elena Puh Belci održali konferenciju za tisak o predškoskom odgoju u gradu Puli odnosno o upisima u dječje vrtiće na području grada Pule.

Pročelnik Lukšić iznio je u kratkim crtama kronoški pregled procesa upisa u vrtiće. Prije godinu dana 1400 djece plaćalo je jednu cijenu vrtića (gradski vrtići), a roditelji 700 djece plaćali su gotovo 66% više privatne vrtiće.

Danas 2100 djece plaća jednaku cijenu vrtića. Donesen je Pravilnik o upisima i formirano je jedinstveno Povjerenstvo za upis sastavljeno od predstavnika gradskih i privatnih vrtića. Pročelnik Lukšić smatra da Pula ima sigurno najtransparentnije i najpravičnije upise u Hrvatskoj. Ovom je prilikom pročelnik zahvalio ravnateljicama privatnih vrtića na razgovoru i suradnji bez koje sve to ne bi bilo moguće.

Pročelnik Ureda Grada Bernard Zenzerović se osvrnuo na nedavne istupe gđe. Vlaste Jedinak i pojasnio da je tematika koju ona iznosi već obrađena na brojnim sastancima ovlaštenih predstavnika privatnih vrtića. Za 98 djece koje ona spominje  već je kroz dogovor i službeno potpisan dokument  od  strane svih zainteresiranih ravnateljica privatnih vrtića i osigurano im je pohađanje vrtića po istoj cijeni kao i drugoj djeci. Istaknuo je da su gradske službe kontaktirale Udrugu ravnatelja privatnih vrtića iz koje su obaviješteni da se Udruga nije sastajala i nije donosila zaključke u tom smislu, kao što i nije ovlastila gđu. Vlastu Jedinak iz DV Snoopy da bude njihov službeni predstavnik na konferenciji za novinare jedne političke stranke.

Gđa. Jedinak je, dakle, iznosila vlastite stavove ili stavove nekoliko pojedinaca, a ne Udruge koju predstavljaju svi ravnatelji privatnih vrtića - odnosno očito je bila riječ o osobnoj političkoj poruci ispred jedne političke stranke. Naglasio je da je žalosno da se nešto toliko bitno kao dječji vrtići politiziraju i na taj način skupljaju jeftini bodovi.

Lukšić je potvrdio da su predstavnici Grada s ravnateljicama privatnih vrtića nebrojeno puta razgovarali i postigli dogovore koji su omogućili da svi zajedno, odnosno sve institucije, izađu ususret roditeljima i da transparentan i ravnopravan upis djece u vrtiće bude ostvaren.