Novosti

10/01/2011

Svečano otvoren novi dio školske zgrade OŠ Šijana

Danas su gradonačelnik Boris Miletić i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić prisustvovali svečanom otvorenju novog dijela školske zgrade Osnovne škole Šijana.
Otvorenju su nazočili i istarski župan Ivan Jakovčić, g. Miroslav Miler u ime ureda Državne uprave, g. Miodrag Čerina iz Istarske županije, glavna projektantica Mirjana Kanjer te predstavnik izvođača radova g. Stjepan Husnjak i brojni gosti.
Učenici škole su povodom otvorenja pripremili prigodni zabavni program koji je uključio recitacije i tradicionalni istarski ples balun.


Ravnateljica škole, prof. Alma Tomljanović, pozdravila je sve prisutne i istaknula kako je ovo zaista poseban dan za sve učenike i djelatnike škole na koju su vrlo ponosni. Rekla je da je OŠ Šijana punih trideset godina čekala novu kuhinju i ovaj prostor, jer su stalno bili dislocirani od matične zgrade škole u vidu obroka i produženog boravka. Istaknula je da su se ovim projektom pridružili "Istri znanja" te poboljšali standard školstva, ali i kvalitete obrazovanja. Posebno je zahvalila gradonačelniku Miletiću naglasivši da je upravo on prepoznao slabosti ove škole koje su sada pretvorene u prednosti.


Gradonačelnik je istaknuo da je "najsretniji gradonačelnik na svijetu"  kad otvara školske objekte, dodavši kako su učenici sigurno svjesni važnosti znanja bez kojeg nema razvoja, no da bi se ono usvojilo nužni su i kvalitetni uvjeti. Napomenuo je kako je uređenje pulskih škola započelo radovima na OŠ Vidikovac, a zatim su uslijedile izgradnje škola Veli Vrh i Veruda.


Istarski župan Ivan Jakovčić je naglasio da se unatoč kriznim vremenima, Istra ne predaje i ne miri sa sadašnjim stanjem već ide naprijed.


Ravnateljica je uručila prigodne poklone - učeničke radove predstavnicima Grada, Županije i izvođačima radova uz nadu da će se školom širiti smijeh, igra, učenje, zabava, mir i toplina. Fra Tomislav blagoslovio je prostore u znak novoga početka. 

Osnovna škola Šijana je dogradnjom novog dijela školske zgrade dobila učionicu i kabinet kemije, učionicu informatike, učenički klub, kuhinju, blagovaonu i multifunkcionalni prostor. Kuhinja i blagovaona projektirane su u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije kako bi u njima bio primijenjen HACCAP sustav. Novi dio školske zgrade omogućit će odvijanje programa produženog boravka u matičnoj zgradi za dvije skupine, koji se do sada odvijao u dislociranom prostoru što je stvaralo poteškoće  u provođenju programa i predstavljalo rizik za sigurnost djece.

Radovi na OŠ Šijana započeli su 21. listopada 2009. godine, a ukupna vrijednost izgradnje, uređenja okoliša i opremanja škole iznosi oko 5,7 milijuna kuna.