Novosti

14/01/2011

Pripreme za gradnju kanalizacije - od 18. siječnja Flaciusovom naizmjenično prometovanje

Pripremni radovi za početak gradnje kanalizacije u Flaciusovoj ulici započinju u utorak, 18. siječnja 2011. Sukladno dogovoru s Konzervatorskim odjelom u Puli, pristupit će se vađenju antičkih "spolija", dekoriranih antičkih kamenih blokova, iz južnog temeljnog zida hotela Central. Temeljni zid hotela otkriven je prilikom izvođenja prethodnih radova i nalazi se ispod prometne trake Flaciusove ulice uz zeleni pojas ulice, na potezu od Zavoda za zapošljavanje do Maksimijanove ulice.

Predviđeno vrijeme trajanja radova iznosi 30 dana, te će za vrijeme istih na snazi biti privremena regulacija prometa koja će omogućavati prometovanje Flaciusovom ulicom naizmjence jednom trakom u oba smjera uz semaforsku regulaciju. Prometna signalizacija postavljati će se od ponedjeljka 17. siječnja u poslijepodnevnim satima. Razgradnja temelja i izdvajanje "spolija" vršit će se ručnim iskopom uz pripomoć mehanizacije, uz stalni arheološki nadzor i nadzor ovlaštenog statičara, a radove će obaviti tvrtka s posebnim ovlaštenjem Ministarstva kulture za rad na nepokretnim kulturnim dobrima, "Kapitel d.o.o." iz Žminja.

Za vrijeme prethodnih radova zbog izgradnje kanalizacije u Flaciusovoj ulici utvrđeno je da su za izgradnju ovog hotela krajem 19 st. korišteni antički kameni blokovi od kojih su neki dekorirani ("spolije"). Obustavom radova na izgradnji kanalizacije u Flaciusovoj ulici, ovaj je nalaz zaštićen sukladno pravilima konzervatorske struke te je prometnica mogla biti puštena u promet. Međutim, da bi se kanalizacija u Flaciusovoj dovršila, iz temelja hotela Cental moraju biti uklonjene i zaštićene antičke "spolije".