Novosti

18/01/2011

Započeli radovi u Flaciusovoj ulici

Danas su započeli pripremni radovi za početak gradnje kanalizacije u Flaciusovoj ulici.

Predviđeno vrijeme trajanja radova iznosi 30 dana, te će za vrijeme istih na snazi biti privremena regulacija prometa koja će omogućavati prometovanje Flaciusovom ulicom naizmjence jednom trakom u oba smjera uz semaforsku regulaciju. 

Sukladno dogovoru s Konzervatorskim odjelom u Puli, pristupit će se vađenju antičkih "spolija", dekoriranih antičkih kamenih blokova, iz južnog temeljnog zida hotela Central. Temeljni zid hotela otkriven je prilikom izvođenja prethodnih radova i nalazi se ispod prometne trake Flaciusove ulice uz zeleni pojas ulice, na potezu od Zavoda za zapošljavanje do Maksimijanove ulice.

Razgradnja temelja i izdvajanje "spolija" vršit će se ručnim iskopom uz pripomoć mehanizacije, uz stalni arheološki nadzor i nadzor ovlaštenog statičara, a radove će obaviti tvrtka s posebnim ovlaštenjem Ministarstva kulture za rad na nepokretnim kulturnim dobrima, "Kapitel d.o.o." iz Žminja.

Za vrijeme prethodnih radova zbog izgradnje kanalizacije u Flaciusovoj ulici utvrđeno je da su za izgradnju ovog hotela krajem 19 st. korišteni antički kameni blokovi od kojih su neki dekorirani ("spolije"). Obustavom radova na izgradnji kanalizacije u Flaciusovoj ulici, ovaj je nalaz zaštićen sukladno pravilima konzervatorske struke te je prometnica mogla biti puštena u promet. Međutim, da bi se kanalizacija u Flaciusovoj dovršila, iz temelja hotela Cental moraju biti uklonjene i zaštićene antičke "spolije".