Novosti

28/01/2011

Održan Caffe sa sindacom

Danas je u Komunalnoj palači održan "Caffe sa sindacom", prvo ovogodišnje redovito mjesečno druženje na kojem gradonačelnik Boris Miletić neformalno razgovara s predstavnicima medija o aktualnim gradskim pitanjima.

Gradonačelnik je u uvodu iznio pregled trenutnih i budućih projekata na kojima se planira raditi ove godine.

Spomenuo je radni sastanak na kojem je dogovorena operativna dinamika izgradnje novog kružnog toka u Šijani. Istaknuo je da je izgradnja kružnog toka u Šijani najvažniji projekt vezan za prometnu infrastrukturu u gradu Puli te je rekao da je na sastanku sa svim sudionicima u projektu dogovoren zajednički postavljeni cilj tj. da se s radovima započne do kraja ove godine, a prvi korak u realizaciji tog cilja je rješavanje imovinskopravnih odnosa na području gdje će se kružni tok graditi.

U kontekstu nove pulske obilaznice rekao je da bi spojna cesta Pomer Peličeti trabala biti puštena u promet 21. lipnja što je od iznimnog značaja za promet tijekom turističke sezone. 

Gradonačelnik je rekao da se kontinuirano radi na izgradnji kanalizacije u Flaciusovoj ulici te da su jučer započeli radovi i na Crpnoj stanici Veli Vrh.

Spomenuo je i današnju objavu Natječaja za uređenje pulske Rive kao strateški cilj grada i kreiranje društvenog života uz more.

Osvrnuo se i na školstvo te spomenuo nedavno otvorenje novoizgrađenog dijela OŠ Šijana te kontinuirani rad u OŠ Veruda. Naglasio je da su svi navedeni radovi javne investicije u objekte u kojima su zaposleni naši građani te da se tim radovima daje posao i pulskim građevinskim tvrtkama. 

Na novinarski upit o prometnom kaosu u gradu i stalnim preregulacijama prometa, gradonačelnik je rekao da "kopanje kanala" nije nikada popularno, ali je neizbježno kada se polaže infrastruktura. Svjestan je da usporeni promet i prometni čvorovi ometaju svakodnevnicu, ali vjeruje da će za dvije do tri godine Pula imati čvrste temelje za daljnji razvoj, čisti okoliš i kvalitetnu prometnu infrastrukturu. Tome u prilog ide i činjenica da je grad bio raskopan i prilikom radova na plinofikaciji, ali zahvaljujući tome danas građani imaju čišći i jeftiniji energent. 

Govoreći o cilju uređenja gradske Rive, Miletić je rekao da je upravo danas objavljen Natječaj za izradu idejnog urbanističkog rješenja uređenja gradske Rive koji je pozivni i otvoreni kako bi se prikupilo što više ideja. Naime, od travnja do kolovoza 2010. godine proveden je proces usklađenja koncepta uređenja pulske Rive, kroz koji su svi građani, institucije i gospodarski čimbenici aktivno uključeni u nultu fazu projekta, a s ciljem kvalitetnijeg i racionalnijeg gospodarskog i urbanog korištenja prostora i vraćanja društvenog života u ovaj dio grada. 

Na novinarski upit o tome što misli o pritužbama na kvalitetu radova na OŠ Veli Vrh, gradonačelnik je rekao da on nije zaprimio nikakve službene pritužbe, a ako postoje nekvalitetno odrađeni radovi oni svakako moraju biti otklonjeni. 

Zatim je na upit o daljnjim postupcima po pitanju Lučice Delfin, gradonačelnik odgovorio da se Urbanističkim planom uređenja «Lučica Delfin» određuje detaljniji prostorni razvoj ovog dijela naselja s osnovom prostornih i funkcionalnih rješenja, uvjeta i oblikovanja i time se valorizira imovina grada. Na upit o tome što misli o izgradnji izraelskih investitora na tom području, gradonačelnik je istaknuo da je njegov stav  prvenstveno da se  mora voditi računa o humanoj izgradnji te sustavno pratiti sve projekte i planove, jer je cilj da ovaj dio grada bude otvoren za sve građane i da još više dobije na urbanoj vrijednosti. Posebno se osvrnuo na nekretninu u vlasništvu g. čorića čija je primjedba na Plan u potpunosti usvojena. Slijedom toga g. čorić može svojom nekretninom nesmetano raspolagati. 

Zatim je bilo riječi i o projektu uređenja gradskih fasada "Dolcevita" za kojeg su projekti veoma skupi. Gradonačelnik je objasnio da se radi o starogradskoj jezgri i adaptaciji u tom području pa su već na samom početku izvođači radova skuplji. Stoga će Grad povećati udio u sufinanciranju kako bi još više izašao u susret potencijalnim investitorima. 

Što se tiče korištenja Stadiona Aldo Drosina gradonačelnik je rekao da se korisnici koji su potpisali ugovore s Javnom ustanovom Pulasport koja upravlja objektom, moraju pridržavati potpisanih Ugovora kao i do sada.