Novosti

18/02/2011

Održan prijem za veleposlanika Japana u Republici Hrvatskoj, NJ.E. g. Yoshio Tamure

Zamjenici gradonačelnika Pule, gđa. Vera Radolović i g. Fabrizio Radin te zamjenik župana Istarske županije g. Vedran Grubišić primili su danas veleposlanika Japana u RH, NJ.E.gospodina Yoshio Tamure u nastupnom posjetu Gradu Puli i Istarskoj županiji. 

Domaćini su u razgovoru istaknuli da im je čast i zadovoljstvo ugostiti veleposlanika Japana. Tijekom prijema, veleposlanik Japana je iskazao posebno zanimanje za gospodarsku situaciju u Puli te kulturnu i turističku ponudu Grada. Iznio je podatak da je u 2010. godini Hrvatsku posjetilo 150.000 japanskih turista što je u odnosu na brojku od deset tisuća prije deset godina znatni pomak.

Zamjenica gradonačelnika Vera Radolović upoznala je veleposlanika s činjenicom da je japanski grad Hekinan grad pobratim Pule od 5. travnja 2007. Tada je izaslanstvo Grada Pule prvi put bilo u Hekinanu na potpisivanju Povelje o bratimljenju. Izaslanstvo Grada Pule, Gospodarske komore i Turističke zajednice posjetilo je drugi put Hekinan 2008. godine. Suradnja je realizirana na kulturnom planu i to izložbom dječjih radova u Hekinanu i u Puli kao i izložba umjetničkog fotografa iz Pule Duška Marušića Čičija. Izaslanstvo Grada Hekinana posjetilo je Pulu prigodom Dana Grada kada su održali susrete s istarskim gospodarstvenicima. Ove godine pulske učenice srednjih škola sudjelovat će u programu razmjene studenata kada će boraviti u Hekinanu u drugoj polovici srpnja.

Zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin pozvao je veleposlanika na ovogodišnju proslavu Dana Grada kada će doći i gradonačelnik Hekinana sa suradnicima.

Zamjenik župana Vedran Grubišić izrazio je dobrodošlicu u ime Istarske županije. Rekao je da se Istra nalazi na strateškom položaju te da sukladno tome mora imati i strateške partere, pogotovo na planu turističke i gospodarske suradnje. Naglasio je da Istra želi biti partner velikoj sili kao što je Japan ne samo u Hrvatskoj, već i na području Jadranske euroregije kojom Istarska županija predsjedava. 

Domaćini su istakli činjenicu da ih je ovaj posjet oboružao optimizmom te su na kraju prijema razmijenjeni prigodni darovi.