Novosti

28/02/2011

Završni radovi i opremanje škole Veruda

Radovi na dovršetku dogradnje i rekonstrukcije Osnovne škole Veruda odvijaju se prema ugovorenom dinamičkom planu. U tijeku je završno čišćenje dograđenog dijela škole i okoliša. Potrebno je još izvršiti završne radove na spoju starog i novog objekta škole, a realizacija se planira u dogovoru s ravnateljicom škole kako bi se u što manjoj mjeri ometalo redovno odvijanje nastave. Prema dinamičkom planu preostaju još radovi na ulaznom platou i u školskoj sportskoj dvorani u cilju vraćanja objekta u prvobitno stanje. 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa zaključilo je s odabranim izvođačem Vladimir Gortan d.o.o. iz Pazina Ugovor o nabavi i ugradnji opreme za učionice, kabinete, kuhinju i blagovaonicu, multifunkcionalni prostor, zbornicu, sobu za ravnatelja i stručne suradnike. Rok realizacije ugovora je 60 dana, nakon čega će se pristupiti tehničkom pregledu zbog ishodovanja Uporabne dozvole i stavljanja objekta u funkciju. Ukoliko se radovi budu odvijali prema planu, Osnovna škola Veruda bi ovog proljeća trebala biti dovršena. 

Radovi nadogradnje Osnovne škole "Veruda" započeli su u drugoj polovici lipnja 2009. godine. Ovim će se projektom osigurati prostorni uvjeti za prelazak iz rada u dvije smjene na jednosmjensko pohađanje nastave. Cjelokupan projekt vodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, a financira se tako da Ministarstvo osigurava 75%, a Grad Pula 25% potrebnih sredstava. 

Radovi nadogradnje sastoje se od rekonstrukcije dijela "stare" škole i nadogradnje novog krila škole. Ukupna netto površina je 205,05 m2. U starom dijelu škole rekonstruirat će se kuhinja, blagovaona, spremište hrane i prostorija za osoblje te napraviti toplotna stanica. Izgrađeno je 10 novih učionica, od čega jedna s pripadajućim kabinetom za fiziku i kemiju, a druga za informatiku. U novom će se dijelu škole nalaziti zbornica, prostorija za prijem roditelja, uredi za pedagoga, psihologa i ravnatelja te dva polivalentna prostora. Uredit će se novi sanitarni čvorovi za odrasle, djecu i invalide. Za potrebe invalida postavit će se rampa na novom ulazu u školu kao i dva dizala na spoju između nove i stare zgrade. Predviđa se i pomična kupola odnosno svjetlarnik iznad stepenica radi boljeg osvjetljavanja i prozračivanja. U sklopu sportske dvorane izgradit će se dvije svlačionice kao i kabinet za nastavnika tjelesne kulture. U novom dijelu škole nalazit će se i nova kotlovnica. 

Svi radovi izvode se u skladu s novim pedagoškim standardima i zakonima Republike Hrvatske po prijelazu školskog obrazovanja u jednu smjenu. Nakon ishodovanja građevinske dozvole, kompletna dokumentacija dostavljena je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa radi raspisivanja natječaja za izvođenje radova. Na natječaju je za izvođača dogradnje i rekonstrukcije škole odabrana pazinska tvrtka »Vladimir Gortan«. Stručni nadzor povjeren je poduzeću Constructa-Inženjering d.o.o. Pula.