Novosti

03/03/2011

Održan Caffe sa sindacom

Danas je u Komunalnoj palači održan "Caffe sa sindacom", redovito mjesečno druženje na kojem gradonačelnik Boris Miletić neformalno razgovara s predstavnicima medija o aktualnim gradskim pitanjima.
Gradonačelnik je iznio pregled realiziranih, trenutnih i budućih gradskih projekata.
Osvrnuo se na nedavno otvorenje Grdaskog stadiona "Aldo Drosina" te na veoma popraćenu prezentaciju knjige "Nogomet u Puli". Zatim je naveo da se konstantno radi na gradskoj infrastrukturi, ponajprije na izgradnji kanalizacije u sklopu koje su započeli radovi na Šijanskom kolektoru, Rivi i Flacijusovoj ulici. Što se prometa tiče, otvorena je Nazorova ulica, a u tijeku su radovi na novoj pulskoj obilaznici. Spojna cesta Pomer Peličeti trebala bi biti puštena u promet početkom predstojeće turističke sezone. Nakon turističke sezone, a po rješavanju imovinskopravnih odnosa na području, očekuje se početak radova na izgradnji novog kružnog toka u Šijani na dvije razine.
Što se tiče pak radova po pitanju oborinskih voda, započet će se s istima kod Doma sportova "Mate Parlov" te u naseljima Valdebek i Kapeleri. 

Spomenuo je rad Povjerenstva za ljetne manifestacije koje je odradilo velik posao, a rezultat će biti bogat ljetni program, u kojem će se naći ponešto za svačiji ukus. Rekao je da postoji i veliki interes za izradu idejnog urbanističkog rješenja uređenje gradske Rive u Puli.
Gradonačelnik je govorio i o nadogradnji Osnovne škole "Veruda". Ovim će se projektom osigurati prostorni uvjeti za prelazak iz rada u dvije smjene na jednosmjensko pohađanje nastave. 

Gradonačelnik je istaknuo da problematična situacija u gospodarstvu izravno utječe na punjenje proračuna zbog smanjenog prihoda na osnovi poreza na dohodak i prireza. Prethodne godine je prihodovano po toj osnovi 21,6 milijuna kuna dok je ove godine, zaključno s 28. veljače, prihodovano 16,9 milijuna kuna što predstavlja pad od 20%.

Na novinarski upit kada će se susresti s predstavnicima Državne uprave za upravljanje imovinom, gradonačelnik je istaknuo kako će se naći za 15-ak dana. Naime, gradonačelnik je naveo da postoji nekoliko zahtjeva koje je Grad uputio Središnjem uredu državne uprave, a odnose na državne nekretnine koje nisu u funkciji, a bile bi od velike koristi Gradu. To su dio Valelunge (za smještaj vatrogasaca i komunalnih društava), bivša vojarna Vladimir Gortan koja je stara i devastirana, bivša vojarna u ulici Sv. Polikarp koja bi mogla biti namijenjena za poduzetnički inkubator te zemljišta na Marsovom polju - koja bi se mogla namijeniti za sportsku rekreaciju. 

Na novinarski upit da komentira članak objavljen na portalu Ipress u kojem se navodi da je državna revizija utvrdila da radovi na pulskoj obilaznici nisu koštali 39 nego 56 milijuna kuna, gradonačelnik je rekao da to nije prvi put da se iznose neistine i da u ovom slučaju brojevi sve govore. 

Na novinarski upit kako komentira prosvjede u državi, Miletić je rekao da svatko ima legitimno pravo da izrazi svoje mišljenje, ali i da je protiv svakog oblika nasilja te je sukladno tomu zahvalan građanima na mirnom i dostojanstvenom prosvjedu. Rekao je da Vlada pada u Saboru, a mijenja se na izborima te poručio kako bi bilo najpovoljnije da Vlada što prije odredi datum izbora, kako bi ova agonija prestala.  

Na pitanje novinara o planovima i programima u poduzetništvu, Miletić je rekao da će se sljedeći tjedan održati sastanak Grada i Istarske županije kojemu će nazočiti gospodarstvenici, a raspravljat će se o planovima investiranja Grada i Županije.
Rekao je da unatoč krizi, za gradski program kreditiranja poduzetništva ima interesa. Tom je prilikom naglasio da Grad u ovim teškim trenucima javnim radovima prvenstveno na infrastrukturi daje poduzetnicima posao ponajprije u građevinskom sektoru. 

Na novinarski upit postoji li osim Javnog natječaja za izvođenje radova kakav drugačiji način izbora izvođača radova, gradonačelnik je rekao da prema Zakonu o javnoj nabavi Grad mora putem javnog natječaja sklopiti posao s najboljim ponuditeljem.