Novosti

08/03/2011

Održan susret izaslanstva Istarske županije s političarima i gospodarstvenicima puljštine

Danas je istarski župan Ivan Jakovčić sa suradnicima posjetio Puljštinu. Službeni posjet izaslanstva Istarske županije započeo je susretom s predstavnicima Općina u Vijećnici Općine Medulin gdje je održan radni susret s načelnicima općine Medulin, Ližnjan, Marčana i Barban. Zatim je u pulskoj Komunalnoj palači održana prezentacija projekata Grada Pule gdje su prezentirana trideset i tri projekta koja se planiraju realizirati na području Grada Pule ukupne vrijednosti 10 milijardi kuna. Nakon toga, delegacija se susrela s gospodarstvenicima puljštine gdje su u otvorenom i konstruktivnom razgovoru razmijenjena mišljenja. Gospodarstvenici su govorili o problemima u poslovanju te je razmotreno kako bi se ti problemi mogli riješiti. Naime, uglavnom se radilo o problemima (edukacija djelatnika, zapošljavanje, prostorno planiranje u funkciji gospodarskog razvoja, izgradnja poslovnih zona, turizam, razvoj infrastrukture, privlačenje potencijalnih ulagača) koji nisu rješivi samo na lokalnoj ili županijskoj razini već je potrebna sinergija od Grada pa do države kako bi se došlo do pozitivnog rješenja.

Uslijedila je tiskovna konferencija kojoj su nazočili istarski župan Ivan Jakovčić, gradonačelnik Pule Boris Miletić, načelnik Općina Medulin Goran Buić, načelnik Općine Barban Denis Kontošić, načelnik Općine Ližnjan Srećko Ševerlica i načelnik Općine Marčana Marijan Kostešić.

Župan Jakovčić rekao je kako je Pula posljednji grad u istarskoj županiji kojeg je delegacija Istarske županije posjetila te je naglasio da je susretima učestvovalo više od 200 gospodarstvenika. Zatim su načelnici Općina izložili svoje programe investiranja i poticanja zapošljavanja.

Župan je naglasio de je veoma zadovoljan razgovorima te je najavio da će se uskoro susresti s predstavnicima drugih političkih stranaka u Istri kako bi zajednički razmotrili njihove prijedloge. Najavio je održavanje Gospodarskog foruma Istre početkom travnja kada će se prezentirati koncept izlaska iz gospodarske krize.

Gradonačelnik Boris Miletić izjavio je kako je Grad Pula prezentirao Istarskoj županiji 33 projekta  čija je ukupna vrijednost 10 milijardi kuna. Radi se o projektima na tri razine, tj. projekti nacionalnog, županijskog i gradskog interesa. Ovi posljednji dijele se na projekte u infrastrukturi i one društvenog sadržaja. Istaknuo je kako Grad ne može utjecati na PDV i na monetarnu politiku, ali zasigurno, radom na području infrastrukture može doprinijeti osiguravanju posla tvrtkama.