Novosti

09/03/2011

Početak sadnje "kišnih vrtova" u Nazorovoj ulici

Povoljna vremenska prognoza omogućit će djelatnicima Hortikulture Pula Herculanea da tijekom današnjeg dana pristupe hortikulturalnom uređenju odnosno sadnji "kišnih vrtova" u Nazorovoj ulici.

Nakon što je u Nazorovoj ulici izgrađen razdjelni sustav odvodnje te su rekonstruirane sve komunalne instalacije i uveden novi pristup rješavanja oborinske odvodnje, započet će se sa završnim radovima na sadnji bilja.

Funkcija "kišnih vrtova" je da apsorbira dio oborinskih voda. Na taj bi se način voda smirivala u nastanku i polako usmjeravala prema Pragrandeu. Ovim projektom počinje se rješavati problem općepoznatog plavljenja Trga Republike prilikom svake jače kiše u Puli, te rasterećenja kanalizacijskog kanala Pragrande.

Tijekom današnjeg dana započet će sadnja oko 200 sadnica ukrasnog bilja nadomak OŠ Vidikovac i preko puta Zavoda za javno zdravstvo. Na novoformiranim zelenim površinama dominirat će sadnice planike, pljuskavice, mahonije, tobirovca, brnistre, smilja, lavande, ružmarina, drijena i lovora. Vrste su uglavnom autohtone stoga će se dobro prilagoditi uvjetima na mjestu sadnje i dati maksimalan efekt kako bi predmetne površine dobile na kvaliteti i kvantiteti glede biljnog materijala, a novonastale zelene površine krasiti će grad tijekom cijele godine. Na površine su postavljene "antigrafiterske" klupe radi ugodnijeg boravka i ugođaja. Za nabavu "antigrafiterskih" klupa potreban je financijski iznos jednak kao i  za "obične", a neusporedivo su lakše za održavanje.