Novosti

15/03/2011

Uređenje park šuma Šijana i Busoler

U svrhu unapređenja kvalitetnih šumskih prostora namjenjenih prvenstveno odmoru i rekreaciji građana Pule i drugih posjetitelja, u Proračunu Grada Pule za 2011. godinu planirana su sredstva u iznosu od 250.000,00 kuna za realizaciju aktivnosti u park šumama Šijana i Busoler.
Za realizaciju ovih ciljeva i ove će se godine sklopiti Ugovor o namjenskom financiranju s JU «Natura Histrica», zakonski ovlaštenim upraviteljem zaštićenih područja prirode za Istarsku županiju pod čijom su upravom i gradske park šume Šijana i Busoler.
U svrhu nastavka revitalizacije i uređenja, za 2011. godinu planiraju su aktivnosti koje se odnose na obje park šume, a to su: cjelogodišnji nadzor, čišćenje vegetacije, uređenje puteva i staza, košnja livada, izrada i postavljanje novih edukativnih tabela i obnova postojeće signalizacije.

Prema podacima JU "Natura Histrica", bilježi se pozitivan trend u smislu povećanja broja posjetitelja i organiziranih grupnih posjeta, što ukazuje na dobro odabran i dobro prihvaćen način revitalizacije i uređenja park šume Šijana. 

Ove će se godine u park šumi Šijana nastaviti s aktivnostima na realizaciji sanitarnog čvora kao i uređenju otkopanog bunkera koje su započele 2010.godine.

Tijekom prošle godine izvršeni su pripremni građevinski radovi za sanitarni čvor koji uključuju iskop kanala za vodu, izradu priključka za vodovodnu liniju, dobavu i polaganje cijevi te iskop jame.

Izvršeno je i otkopavanje bunkera iz vremena Austrougarske vladavine, koji je smješten rubno uz centralnu poljanu, a uređen je i poravnat prilazni teren uz objekt te je isti detaljno očišćen, u svrhu pripreme objekta za održavanje izložbenih i edukativnih aktivnosti.

Osim toga, provodio se kontinuirani dnevni nadzor (pojačan za vrijeme održavanja najavljenih manifestacija) kao i tijekom ljetne sezone. Protupožarni nadzor bio je organiziran sukladno zakonskim propisima. Izvršeno je čišćenje vegetacije, uklonjene su suhe i oštećene grane te je započelo obnavljanje drvoreda čempresa. Uredile su se staze i putevi, a postojeće rampe i info-punkt se redovno održavaju.