Novosti

21/03/2011

Reagiranje na temu preoblikovanja nogometnog kluba Istra 1961

Postupak preoblikovanja nogometnog kluba Istra 1961 provodi se u potpunosti sukladno zakonskim propisima koji su donijeti upravo s ciljem da se potakne preoblikovanje sportskih udruga u športska dionička društva. Sukladno odredbama Zakona o športu skupština NK Istra 1961 je dana 28.12.2009. godine donijela Odluku o pokretanju postupka obveznog preoblikovanja te je putem ovlaštenog revizora Consultum Komparić d.o.o. Pula upućeno Povjerenstvu za profesionalne športske klubove revizorsko izvješće kojim je utvrđeno da su se stekli uvjeti za obvezno preoblikovanje temeljem Zakona o športu. Temeljem prethodne suglasnosti Povjerenstva za profesionalne športske klubove od 20.01.2011. godine, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa je dana 21.01.2011. godine donijelo Rješenje o ispunjavanju uvjeta za obvezno preoblikovanje. 

Cjelokupna procedura maksimalno je transparentna te će Gradsko vijeće Grada Pule biti ono tijelo koje će o svemu i odlučivati; od same odluke hoće li Grad Pula sudjelovati u procesu obveznog preoblikovanja do konačnih tekstova ugovora koji su Gradskom vijeću i prezentirani. Jednako tako svim vijećnicima bit će kao i uvijek do sada omogućen uvid u cjelokupnu dokumentaciju vezanu uz proces preoblikovanja pa tako i revizorsko izvješće i bilancu. Vezano uz donošenje odluka nakon provedenog postupka obveznog preoblikovanja Grad Pula će učestvovati u upravljanju Klubom sukladno visini svojeg udjela. 

Ako se ne provede postupak preoblikovanja u športsko dioničko društvo koje se prema odredbama Zakona o športu mora provesti ili ako preoblikovanje ne uspije, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa podnijet će zahtjev za pokretanje stečajnog postupka, a klub će trpjeti posljedice sukladno pravilima nacionalnog športskog saveza, što znači izbacivanje u najniži rang natjecanja što vjerujemo da nikome nije u interesu. Vjerujemo da će se postupkom obveznog preoblikovanja Kluba u dioničko društvo poboljšati upravljanje i efikasnost funkcioniranja, posebno u segmentu financija te upravljanja igračkim i trenerskim kadrom te da će se stvoriti preduvjeti za kvalitetniji rad sa mlađim uzrastima.